Riyad Seyf girişiminin askeri komutası Mustafa Şeyh’te

img
Riyad Seyf girişiminin askeri komutası Mustafa Şeyh’te YDH

YDH- Katar'ın başkenti Doha'da devam eden siyasi muhalefeti birleştirme girişimine eş zamanlı olarak Suriye içerisinde de muhalif askeri güçleri birleştirme girişimi başladı.




 

YDH-Katar'ın başkenti Doha'da devam eden siyasi muhalefeti birleştirme girişimine eş zamanlı olarak Suriye içerisinde de muhalif askeri güçleri birleştirme girişimi başladı.

Siyasi kanadı birleştirme girişiminin başını ABD’nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford’la koordineli hareket eden Riyad Seyf çekerken askeri kanadı toparlama görevini üstlenen isim de Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Mustafa Eş-Şeyh oldu.

Mart 2012'de "Devrim sonrasında savaşımız İslamcılarla olacak" sözleriyle dikkatleri üzerine çeken Mustafa eş-Şeyh, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un 31 Ekim'de yaptığı açıklamasından sonra başlattığı girişimle Batı’ya "Suriye'de savaşan cihatçıların sayısı çok az. Gönderdiğiniz silahlar onlara değil bizim elimize geçecek" mesajını verdi.

Suriye'deki askeri örgütleri “kuzey”, “güney”, “doğu”, “batı” ve “sahil” olmak üzere 5 ana birlik altında toplamaya başladıklarını belirten eş-Şeyh, el-Hayat gazetesine yaptığı açıklamasında "Yeni bir askeri kurul oluşturmak için çalışıyoruz. Tamamlandığı zaman uluslararası toplum, Suriye'ye gönderdiği silahların nereye gittiğini bilecektir" dedi.

Müslüman Kardeşler cemaatinin kontrolünde olan Ulusal Konsey'in Suriye halkını temsil etmediğini savunan eş-Şeyh, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un dikkat çektiği cihatçılar hakkında şunları söyledi: "Silahlı gruplar, milis güçler olarak hareket ediyor. Subaylar olarak bizlerin bunu kabul etmemiz mümkün değil."

Mustafa eş-Şeyh el-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamasında ise "Suriye'de savaşan fanatik ve cihatçıların sayısı çok azdır. Askeri birliklerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşmaktadır" dedi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 31 Ekim'de yaptığı açıklamasında, Suriyeli muhaliflerden Ulusal Konsey'in de bir parçası olacağı yeni bir siyasi örgüt kurmalarını ve yeni kurulacak örgütle "fanatik İslamcılara" karşı mücadele etmelerini istemişti.