YDH- Arap Birliği, Katar’da kurulan yeni örgütü Suriye halkının yasal temsilcisi olarak tanıma konusunda uzlaşmaya varamadı.
YDH- Arap Birliği, Katar’da kurulan yeni örgütü Suriye halkının yasal temsilcisi olarak tanıma konusunda uzlaşmaya varamadı.
Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un 31 Ekim’de Ulusal Konsey adlı İstanbul merkezli örgütün Suriye muhalefetini temsil etmediğini açıklamasından sonra Katar’da kurulan “Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” adlı yeni örgütün “Suriye halkının yasal temsilcisi” olarak tanınmasını sağlamaya yönelik çabalar sürüyor.
Ulusal Konsey adlı örgütle Amerika’nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford’un girişimiyle Riyad Seyf tarafından kurulan Ulusal Girişim Kurulu’nun birleşmesi sonucu ortaya çıkan yeni örgütün uluslar arası alanda tanındıktan sonra bir geçiş hükümeti kurması bekleniyor.
Körfez İşbirliği Örgütü’nün “Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” adlı yeni örgütü tanımasının ardından dün Katar Başbakanı Hamad bin Casim, Ulusal Konsey Başkanı Corc Sabra ve yeni örgütün Başkanı Muaz el-Hatib’le birlikte Kahire’ye gitti.
Katar Başbakanı Hamad bin Casim, yeni örgütün tanınmasını sağlamak için Arap Birliği nezdinde temaslarda bulunurken, Irak, Cezayir ve Lübnan, Arap Birliği tarafından konuyla ilgili hazırlanan bildiriye çekince koydu.
Irak, Arap Birliği bildirisinin Birleşmiş Milletleri Suriye konusunda acilen müdahaleye çağıran “B” bendine itiraz ederek bunun Suriye’ye askeri müdahaleyi hızlandıracak bir çağrı olduğunu belirtti ve BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin sorunun barışçı yolarla çözümünü öngören girişimine destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Ahdar İbrahimi’nin girişimine atıf yapan Cezayir de Arap Birliği bildirisinin Suriye’ye BM Şartı’nın 7. Maddesi kapsamında müdahale çağrısı yapan maddesine itiraz etti ve yeni örgütün Suriye halkının yasal temsilcisi olarak tanınmasına çekince koydu.
Lübnan’ın da benzer gerekçelerle karşı çıkması sebebiyle Arap Birliği içerisinde Suriye konusunda tam bir uzlaşmaya varılamadığı bildirildi.
Suriye konusunda Katar ve Suudi Arabistan’la birlikte hareket eden Türkiye, yeni muhalif örgüte tam destek verirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar’da muhalefet liderleriyle görüştükten sonra yaptığı açıklamada uluslar arası toplumun Suriye muhalefetini desteklemek için artık hiçbir mazeretinin kalmadığını söyledi.
Körfez’deki Arap rejimleriyle Türkiye’nin yanı sıra Washington ve Londra dan da yeni muhalif örgüte destek geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, yeni örgütü "Esad'ın kanlı iktidarını sona erdirmeye" yönelik bir girişim diye niteledi ve koalisyonu destekleyeceklerini açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, yeni örgütü "Suriye halkının tüm farklılıklarını yansıtan geniş ve temsil gücü yüksek bir muhalefet" olarak niteledi ve kutladı.
Rusya ve Çin’den ise yeni örgütü yeni bir başlangıç olarak gören Türkiye’nin, Körfez rejimlerinin ve Batılı ülkelerin aksine bilinenden farklı bir açıklama gelmedi.
Rusya, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un müdahalesi ve Robert Foord’un koordinasyonu ile kurulan yeni örgüte, "Suriyelilerin anlaşmazlıklarına dış müdahale olmaksızın barışçıl çözüm bulması için diyalog ve müzakere aramasını" tavsiye etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı da, Cenevre mutabakatına atıf yaparak "en kısa zamanda, Suriye halkının öncülüğünde bir siyasi geçişi" desteklediklerini açıkladı.