Cihatçıların varlığı, muhaliflere yaradı

img
Cihatçıların varlığı, muhaliflere yaradı YDH

YDH- İngiliz basını, Batılı ülkelerin Suriyeli muhalifleri silahlandırma kararı almasının ülke içindeki “cihatçı” grupların artan etkisinden kaynaklandığını öne sürüyor.




 

YDH-İngiliz basını, Batılı ülkelerin Suriyeli muhalifleri silahlandırma kararı almasının ülke içindeki “cihatçı” grupların artan etkisinden kaynaklandığını öne sürüyor.

Suriye'nin sahip olduğu askeri güçten ötürü Suriye'ye doğrudan askeri müdahaleye yanaşmayan Batılı ülkeler, “Cihatçıların” yükselişi karşısında Suriye muhalefetine askeri destek için harekete geçti.

İngiliz Independent gazetesinde çıkan haberde İngiltere'nin de içinde bulunduğu ittifak ülkeleri, Suriyeli muhaliflerin askeri eğitimi başta olmak üzere hava ve deniz destekli yeni bir plan doğrultusunda hareket etmeye başladı.

Gazetenin kaynaklarına göre Batılı ülkeler, Suriyeli muhaliflerin siyasi ve askeri örgütlenmesini tamamlamasından sonra Suriye yönetimine son darbeyi indirebilmeleri için askeri destekte bulunmaya başlayacak.

İngiliz Guardian gazetesi de İngiltere Başbakanı David Cameron'un Savunma Bakanı David Richards'a Suriyeli muhaliflere deniz ve hava desteğinde bulunmak için plan hazırlaması talimatını verdi.

Savunma Bakanı Richards, bir ay önce Londra'da Suriye'ye askeri müdahale için düzenlenen askeri toplantıya başkanlık yapmıştı. Toplantıya, Amerika, Fransa, Türkiye, Ürdün, Katar, BAE ve Suudi Arabistan'dan üst düzey yetkililer katılmıştı.

Bu toplantıda Suriye'ye geniş çaplı bir askeri müdahale seçenekleri ele alınmıştı. Independent'ın haberine göre Amerika, İngiltere ve Fransa, Suriye çevresine askeri güç konuşlandırılmaması ve Türkiye'de muhalifler için askeri eğitim kampı oluşturulmasında ittifaka vardı.

Suriye'nin sahip olduğu kara ve hava füzelerinden ötürü İngiltere ordusundaki üst düzey subayların çoğunluğu, Suriye'ye müdahalenin Libya müdahalesinden farklı olacağını düşünüyor. Bundan ötürü İngiltere, Libya'da olduğunun aksine Amerika olmadan Suriye'ye askeri müdahale seçeneklerine yanaşmıyor.

Ordudaki bazı subaylar ise Suriye Ordusu'nun sahip olduğu füzelerin eski olduğuna dikkat çekerek Suriye ordusunun gücünün abartıldığını düşünüyor.