Ulusal Koalisyon: İran, umutsuz bir çaba içinde

img
Ulusal Koalisyon: İran, umutsuz bir çaba içinde YDH

YDH- Amerika’nın müdahalesiyle Katar’da kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu adlı örgüt, İran’ın Suriye sorunun seçimler yoluyla çözümünü öngören planını “Esed’i kurtarma çabası” olarak niteledi.




 

YDH-Amerika’nın müdahalesiyle Katar’da kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu adlı örgüt, İran’ın Suriye sorunun seçimler yoluyla çözümünü öngören planını “Esed’i kurtarma çabası” olarak niteledi.

Suriye Ulusal Koalisyonu, bugün yayınladığı resmi açıklamayla, İran'ın Suriye'deki krize siyasi çözüm bulma teşebbüsünü "Suriye rejiminin batmak üzere olan gemisini kurtarmayı hedefleyen umutsuz bir girişim" olarak niteleyerek reddettiğini açıkladı.

İran'dan Suriye yönetimine verdiği ekonomik, siyasi ve askeri desteğini durdurmasını isteyen Koalisyon, istifa etmesi için Beşşar Esed'e baskı yapması çağrısında bulundu.

İran'dan Suriye halkıyla gelecek dönemdeki ilişkilerini göz önünde bulundurmasını isteyen Koalisyon, "Desteklediği Suriye yönetimi devrilecek; ama Suriye halkı, hayat sürdüğü sürece kalacaktır" dedi.

İran'ı "cellatla kurban" arasında ayrıma gitmeden, iki yıl geçmesine rağmen, Suriye'de yaşanan olayları siyasi ihtilaf olarak değerlendirmesine tepki gösteren Koalisyon, "İran, Suriye halkının geleceğini belirleme, istediği yönetim şeklini belirleme hakkına sahip olduğunu kabul etmiyor. Suriye halkı, tam hürriyet sahip demokratik bir yönetim istiyor" dedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu üyesi Semir Neşşar da İran'ın "geçiş dönemine Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in önderlik etmesi, Esed'in ülkeyi cumhurbaşkanlığı seçimlerine götürmesi" önerisini reddettiklerini açıkladı.

Suudi sermayeli Şarkul Avsat gazetesinde yer alan habere göre Neşşar, "Sanırım İran hem kendi hem de Esed'in imajını düzeltmeye çalışıyor; fakat bunun bir faydası olmayacak" dedi.

BBC'nin bildirdiğine göre İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran'ın sunduğu girişim kapsamında önceliğin parlamento seçimleri olduğunu, seçimlerin sonucuna göre ulusal birlik hükümetinin kurulması olduğunu söyledi.

Kurulacak hükümetin anayasada düzenleme yapma yetkisinin olacağını ve ülkeyi 2014 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerine götüreceğini ifade eden Abdullahiyan, silaha sarılmayan muhalefetin hükümet üzerinde baskı oluşturması için ulusal diyalogun başlatılacağını kaydetti.

İran’ın Suriye içindeki ve dışındaki muhalifler ile hükümet temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda hazırladığı 6 maddelik çözüm planı, şiddetin durmasını, siyasi diyalog başlatılmasını, önce parlamento, ardından da cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesini öngörüyor.