ABD ve Rusya’nın Suriye çözüm planı için takvim

img
ABD ve Rusya’nın Suriye çözüm planı için takvim YDH

YDH- BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin Şam ziyaretiyle görüşmeye açılan ABD-Rus çözüm planının ne zaman uygulamaya gireceğine ilişkin takvim açıklandı.




 

YDH-BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin Şam ziyaretiyle görüşmeye açılan ABD-Rus çözüm planının ne zaman uygulamaya gireceğine ilişkin takvim açıklandı.

Kuveyt'te yayımlanan er-Rai gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Amerika ve Rusya'nın üzerinde uzlaşıya vardığı Suriye krizine siyasi çözüm planı, 2013 Şubat'ın sonuna kadar yürürlüğe girecek.

Gazetenin iddiasına göre krizin çözümü için Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed seçeneğini olmazsa olmaz olarak görmeyen Rusya, bölge ülkeleri ve Suriyeli muhaliflerin de desteğini alacak bir formül üzerinde Amerika'yla uzlaşıya varmak istiyor.

Rusya ve Amerika'nın uzlaşıda büyük aşama kat ettiğini belirten er-Rai, Suriye'nin kaos ortamına düşmesini engelleyecek bir geçiş sürecinin belirlenmesi için görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

Amerika ve Rus diplomatların Cumhurbaşkanı Esed'e alternatif bir isim üzerinde görüş alışverişinde bulunduğunu iddia eden gazete, planın şimdiden itibaren en geç Şubat ayına kadar yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Muaz el-Hatip başkanlığındaki Ulusal Koalisyon'un Esed'e alternatif olabileceğini düşünmeyen Amerika ve Rusya'ya göre, geçiş sürecine önderlik edecek alternatif yapının hem tüm Suriyelilerin hem de Güvenlik Konseyi'nin desteğini kazanması gerekiyor. Bunun için de Amerika ve Rusya, alternatifin belirlenmesi için tek tek isimler üzerinde çalışıyor.