Moskova: Esed’in çekilmesi ön şartını kabul etmiyoruz

img
Moskova: Esed’in çekilmesi ön şartını kabul etmiyoruz YDH

YDH- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de siyasi müzakerelerin başlaması için Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in çekilmesinin ön şart olarak ileri sürülmesini kabul etmeyeceklerini açıkladı.




 

YDH-Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de siyasi müzakerelerin başlaması için Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in çekilmesinin ön şart olarak ileri sürülmesini kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti’nin bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, ABD liderliğindeki “Suriye’nin Dostları” grubu tarafından tanınan Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu adlı örgütle görüşebileceklerini; ancak bu örgütü tanımak niyetinde olmadıklarını açıkladı.

Lukaşeviç, “Biz, Ulusal Koalisyon’la müzakerelerden kaçınmıyoruz. Moskova, Rusya’nın tutumunu dinlemek isteyen Suriye’deki tüm muhalif gruplarla temas halinde oldu ve olmaya da devam edecek. Bu sebeple Ulusal Koalisyonla böylesi bir temasın gerçekleşmesini ihtimal dışı görmüyorum; ancak şu an bunun yeri ve zamanı henüz belli değil” dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin Şam’daki son temaslarına da değinen Lukaşeviç, Rusya’nın Suriye’de siyasi çözüm için Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in görevden çekilmesinin ön şart olarak ileri sürülmesini asla kabul etmeyeceğini vurguladı ve “Beşşar Esed’in çekilmesi şartı, asla söz konusu edilmedi. Cenevre mutabakatında da böylesi bir şart yok. Bu çerçevede yalnızca seçimlerin düzenlenmesi, yeni anayasanın hazırlanması ve ulusal uzlaşmanın temini için gerekli şartları oluşturmak üzere bir geçiş hükümeti söz konusu edildi ki, Rusya da bunun gerekliliğine inanmaktadır” dedi.

Lukaşeviç, Suriye’deki sorunun silahlı yollarla çözülemeyeceğini vurgulayarak sorunun tek çözüm yolunun içerideki tüm tarafların siyasi çözüm için diyalog başlatması olduğunu söyledi.

  



Makaleler

Güncel