İsrail'de 'Olmert gitsin' sesleri yükseliyor

img
İsrail'de 'Olmert gitsin' sesleri yükseliyor YDH

BBC-İsrail'de ilk kez, yapılan bir kamuoyu yoklamasında halkın çoğunun Başbakan Ehud Olmert'in




BBC-İsrail'de ilk kez, yapılan bir kamuoyu yoklamasında halkın çoğunun Başbakan Ehud Olmert'in istifa etmesini istediği ortaya çıktı.

 

Bağımsız Dahaf Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre halkın yüzde 63'ü Olmert'in, Lübnan harekatındaki başarısızlık nedeniyle istifasını talep ediyor. Yine aynı araştırmaya bakılırsa İsraillilerin çoğu Savunma Bakanı Amir Peretz ve Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'un da istifalarından yana.

 

Ayrıca ana muhalefetteki Likud Partisi'nin lideri Binyamin Netanyahu'ya verilen destekte de büyük artış var. Binyamin Netanyahu halen ülkenin en popüler siyasetçisi.

 

Dahaf Enstitüsü'nün araştırmasına göre bugün İsrail'de seçim yapılsa Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi ilk sırada yer alıp 120 üyeli parlamentoda 20 milletvekiliyle temsil edecek. İktidar ortaklarından Kadima'nın sandalye sayısı 39'dan 17'ye, İşçi Partisi'ninki ise 19'dan 11'e düşecek.

 

Araştırmanın sonuçları Yedioth Ahronoth gazetesinde yayımlandı. Gazete sonuçları "siyasi bir deprem" olarak tanımladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz dün ilk kez kamuoyu önünde, Hizbullah'a karşı yürüttükleri operasyondaki başarısızlıklarını kabul etmişti.

 

Başbakan Ehud Olmert üzerinde, Lübnan harekatıyla ilgili özel bir soruşturma açması yönünde baskılar artıyor. Olmert'in böylesi bir soruşturmaya onay vermesi halinde üyeleri Yüksek Mahkeme tarafından seçilecek soruşturma komisyonu, özel yetkilere sahip olacak.

 

Bu yetkiler arasında gerektiğinde hükümet üyeleri ve askeri yetkilileri görevden almak da var. İsrail'de 1973 Yom Kippur Savaşı ve Lübnan'ın 1982'deki işgali sonrasında da benzer soruşturmalar açılmıştı.

 

1974'te dönemin başbakanı Golda Meir istifa etmiş, Lübnan'ın 1982'de işgali sonrası da dönemin savunma bakanı Ariel Şaron görevden alınmıştı. İsrail 34 gün süren Lübnan'a yönelik saldırılarında ne Hizbullah'ın roket saldırılarını durdurabildi, ne de Hizbullah'ın 12 Temmuz'da kaçırdığı iki askerini kurtarabildi.

 

121 İsrail askerinin öldüğü operasyonun ülkeye maliyeti yaklaşık 5,7 milyar dolar. Hizbullah'ın 4 binden fazla roket saldırısında ölen İsrailli sivillerin sayısıysa 41. Savaşın Lübnan tarafındaki sivil kayıplar, bini aşıyor.

 



Makaleler

Güncel