Türk-Arap ortaklığının gizli belgeleri yayımlanmaya başladı

img
Türk-Arap ortaklığının gizli belgeleri yayımlanmaya başladı YDH

YDH- Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın Suriye konusundaki müdahalelerini yansıtan gizli belgeleri yayımlamaya başladı.




 

YDH-Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın Suriye konusundaki müdahalelerini yansıtan gizli belgeleri yayımlamaya başladı.

El Ahbar gazetesi, haberinde “Suriye Siber Ordusu” tarafından ele geçirildiğini belirttiği yüzlerce gizli belgenin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye yönelik müdahalelerini yansıttığını ifade etti.

Birinci belge: Mursi ve Hamad bin Casim görüşmesi

El- Ahbar gazetesinin yayımladığı gizli belgelerin ilki, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Katar Başbakanı Hamad bin Casim’le Eylül 2012’de yapılan görüşmeye ait.

Suriye’deki olaylar üzerine yoğunlaşan görüşmede Katar Başbakanı Hamad bin Casim, Rusya’yı Özgür Suriye Ordusu’nun Tartus’taki Rus üssüne saldırmamayı taahhüt etmesine ve devrimden sonra Rus güçlerinin burada kalmaya devam etmesine karşılık Suriye yönetimine destek vermekten vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını anlatıyor.

Yayımlanan gizli belgede ayrıca Katar Başbakanı Hamad bin Casim tarafından Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye Mısır’ın Suriye konusunda daha sert bir politika yürütmesi karşılığında Mısır’a sanayi alanında yatırım yapma sözü veriliyor.

İkinci belge: katar veliahdının Davutoğlu ile görüşmesi

El Ahbar tarafından yayımlanan ikinci belge ise Katar Veliahdı Temim bin Hamad Al-i Sani’nin Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla 2011 eylülünde yaptığı görüşmesini içeriyor. Belgeye göre Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e 2014 yılına kadar cumhurbaşkanlığında kalma fırsatı verilmemesi gerektiğini söylüyor ve bu meselenin muhaliflerin tam bir yenilgi almış olacağı anlamına geleceğini ifade ediyor.