ABD, bölgeye asker takviyesi yapıyor

img
ABD, bölgeye asker takviyesi yapıyor YDH

Amerika, Hizbullah’ın operasyonları ve Siyonist rejimin saldırıları devam ederken bölgeye ek asker gönderiyor.




YDH - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yaptığı açıklamada, Lübnan’daki durumun bölgesel savaş riskini artırması üzerine ABD'nin Orta Doğu'ya takviye birlikler göndereceğini duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, gönderilecek ek kuvvetin sayısı ya da görev tanımı hakkında ayrıntı vermedi.

ABD'nin şu anda bölgede yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor.

Dün Amerikan uçak gemisi USS Truman, iki muhrip ve bir kruvazör, Norfolk, Virginia'dan yola çıkarak rutin bir görev için Akdeniz'e doğru hareket etti.

Ryder, “Orta Doğu'daki artan gerginlik ışığında ve ihtiyati bir tedbir olarak, halihazırda bölgede bulunan kuvvetlerimizi takviye etmek üzere sınırlı sayıda takviye Amerikan askeri personelini bölgeye gönderiyoruz. Fakat operasyonel güvenlik nedeniyle bu konuda yorum yapmayacak ya da ayrıntı vermeyeceğim,” dedi.

Bununla beraber ABD Dışişleri Bakanlığı, bölgesel bir savaş riski arttığı için Amerikan vatandaşlarını Lübnan'ı terk etmeleri konusunda uyardı.

Bakanlık, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Hizbullah ve İsrail arasında devam eden çatışmaların öngörülemez doğası ve Beyrut da dahil olmak üzere Lübnan genelinde meydana gelen son patlamalar nedeniyle ABD Büyükelçiliği, vatandaşlarımızı ticari seçenekler hâlâ mevcutken Lübnan'dan ayrılmaya çağırıyor,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ryder, ihtiyaç duyulması halinde bu ek güçlerin söz konusu vatandaşların tahliyesine destek verip vermeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı.

Ryder, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in hafta sonu İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile art arda telefon görüşmeleri yaparak ateşkes ve bölgedeki gerilimin azaltılması için çaba gösterdiğini dile getirdi.

Sözcü, “Mevcut gerilimler ve tırmanış göz önüne alındığında, daha geniş bir bölgesel çatışma potansiyeli var. Henüz o noktaya geldiğimizi düşünmüyorum ama bu tehlikeli bir durum,” diye konuştu.



Makaleler

Güncel