Dari: Şii merceiyetle görüşmeye hazırım

img
Dari: Şii merceiyetle görüşmeye hazırım YDH

SAAF-“Müslüman Âlimler Heyeti” Genel Sekreteri Şeyh Haris Dari, Irak’taki ayrılığın nedeninin




SAAF-“Müslüman Âlimler Heyeti” Genel Sekreteri Şeyh Haris Dari, Irak’taki ayrılığın nedeninin etnik yahut mezhebi kökenli olmadığını ve esas ihtilafın siyasi olduğunu ve bu siyasi ihtilafın arkasında işgal tarafından desteklenen güçlerin bulunduğunu savundu.

 

Katar’dan yayın yapan el-Cezire’nin haberine göre El-Cezire televizyonuyla görüşen “Müslüman Âlimler Heyeti” Genel Sekreteri Şeyh Haris Dari, “Yüksek Şii Merceiyetiyle Irak barışı ve memleketi tehlikeli durumdan kurtarmak için görüşmeye hazır olduğunu” ifade etti.

 

Buna karşın Birleşik Irak İttifakı listesinden Irak Bakanlar Kurulu üyesi Şeyh Muhammed Kazım el-Humeydavi, şiddetin mezhep çatışmasını doğurmasına karşı uyarıda bulundu. Şeyh el-Humeydavi konuşması sırasında “Müslüman Âlimler Heyeti” Genel Sekreteri Şeyh Haris Dari’nin açıklamalarını ilginç bulduğunu, Dari’nin nedense “Saddamcı ve tekfirci” güçler gibi terör sebebi olan kaynaklara hiç değinmediğini belirtti.

 

Dari liderliğindeki “Irak Müslüman Âlimler Heyeti” geçtiğimiz günlerde Tahran’da düzenlenen “İslami Vahdet” konferansına katılmayı reddetmiş; TGTV bünyesinde Türkiye’de katıldığı konferansta Irak’ın etkin dini ve siyasi liderlerinden Abdulaziz el-Hekim ve Mukteda Sadr’ı Irak’taki Sünnilere karşı şiddet uygulamakla suçlamıştı.