Hasan Abdulazim: İki taraf da ön şart sürmemeli

img
Hasan Abdulazim: İki taraf da ön şart sürmemeli YDH

YDH- Ulusal Koordinasyon Kurulu Genel Koordinatörü Hasan Abdulazim, Şam’ın el-Hatib’in girişimini kabule ettiğini belirterek iki tarafın da ön şart ileri sürmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.




 

YDH-Ulusal Koordinasyon Kurulu Genel Koordinatörü Hasan Abdulazim, Şam’ın el-Hatib’in girişimini kabule ettiğini belirterek iki tarafın da ön şart ileri sürmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Ulusal Koordinasyon Kurulu Genel Koordinatörü Hasan Abdulazim, Lübnan'da yayınlanan Sefir gazetesine yaptığı açıklamasında, Ulusal Koalisyon Başkanı Muaz el-Hatib'in sunduğu girişimin, Suriye yönetimi tarafından kabul edildiğini, Enformasyon Bakanı Umran el-Zobi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad'ın açıklamalarının da bunu gösterdiğini söyledi.

Suriye yönetiminin ön şartsız diyalog çağrısına rağmen hem yönetimi hem de Muaz el-Hatib'i diyaloga ön şart koymakla suçlayan Abdulazim, "Suriye yönetimi, krizin siyasi yolla çözülmesi gerektiğine inanmış durumda. Muaz el-Hatib de ilan ettiği girişimden kolayca geri adım atamaz. Çünkü, Suriye krizinin siyasi yolla çözüme kavuşturulması, Amerika ve Rusya'nın buluşma noktası oldu" dedi.

El-Hatib'in girişiminin bir dil sürçmesi ya da şahsi görüş olmaktan ziyade, Burhan Galyun ve Riyad Seyf gibi muhalifler tarafından da desteklenen bir girişim olduğunu ifade eden Abdulazim, "Uluslararası toplum da Suriye'de şiddetin devamının Suriye ve bölgeye tehlikeli yansımalarının olacağından ötürü siyasi çözüm ve yönetimin barışçıl bir şekilde değişmesi için uygun ortamın oluşturulması gerektiği kanaatine ulaştı" dedi.

Hasan Abdulazim, açıklamasına şöyle devam etti: "Koalisyon, el-Hatib'in açıklamasıyla, Koordinasyon Kurulu'nun perspektifine ve Cenevre'de ilan edilen, BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi tarafından benimsenen girişimine yaklaşmış oldu. Koalisyon içerisinde, yönetimin barışçıl bir şekilde el değiştirmesi gerektiği kanaati günden güne güçleniyor."

Uluslararası toplumun Cenevre konferansında ittifaka varması halinde Suriye'de ateşkesin ilan edileceğini, siyasi tutukluların serbest bırakılacağını ve böylece ülkedeki siyasi geçiş sürecinin başlayacağını vurgulayan Abdulazim, demokratik Suriyeli muhaliflerin ortak çatı altında hareket edebilmesi için bir kez daha Kahire'de toplanma çağrısı yaptı

Koordinasyon Kurulu üyesi Munzir Haddam ise "Asker eksenli çözüm girişimlerinin Suriye'de yıkıma yol açmasının dışında bir getirisi olmadı. Tek çözüm yolu, siyasidir. Biz, el-Hatip'in girişimini destekledik ve desteklemeye de devam edeceğiz. Müzakerelerle bir şey kaybetmeyiz. Kaybeden taraf, Suriye yönetimi olacaktır” dedi.