Yemen'de ulusal diyalog konferansı başladı

img
Yemen'de ulusal diyalog konferansı başladı YDH

YDH- Amerika ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin Yemen'deki krize çözüm için sunduğu Körfez Girişimi kapsamında kararlaştırılan ulusal diyalog konferansı, bugün Yemen'in başkenti Sana'da düzenleniyor.




 

YDH- Amerika ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin Yemen'deki krize çözüm için sunduğu Körfez Girişimi kapsamında kararlaştırılan Ulusal Diyalog Konferansı, bugün Yemen'in başkenti Sana'da düzenleniyor.
  Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi'nin yanı sıra Körfez ülkeleri, Amerika, İngiltere ve Fransa'nın katıldığı konferans, yeni anayasanın belirlenmesi, Şubat 2012 genel seçimlerine hazırlık, güneydeki ayrılıkçılar ve kuzeydeki Husiler sorununu ele alması bekleniyor. 
  Yemen'in önde gelen muhaliflerinden Şeyh Hamid el-Ahmer başta olmak üzere Yemen'in güneyindeki bağımsızlık yanlısı örgütler, konferansa katılmayı reddetti. Şeyh el-Ahmer, Körfez Girişimi'nde alınan kararların uygulanmasında şahit olduğu hatalardan ötürü, konferanstan çekildiğini açıkladı. 
  Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Abdülmecid el-Zindani de el-Kaide bağlantısı iddiasından ötürü Amerika'nın vetosuna muhatap olduğu için konferansa katılamayanlar arasında yer alıyor.
  Farklı örgütlere mensup 565 temsilcinin katıldığı konferansın güvenliği için 60 bin polis ve asker görevlendirilirken, 18 Mart 2011'de emniyet güçlerinin gösterilere düzenlediği saldırıda 50 kişinin ölmesinin anısına bugün Yemen'deki resmi kurumlar tatil edildi.
  Yemen'de 9 ay süreyle devam eden ve 2000'i aşkın insanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylar, Amerika ve Körfez ülkelerinin devreye girmesiyle Kasım 2011'de sona ermişti. 
  Körfez Girişimi kapsamında Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, görevini yardımcısı Hadi'ye bıraktı. Hadi, 21 Şubat 2012'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine, mutabık kalınan isim olarak girdi. 2 yıl süreyle Yemen'in yönetimini elinde bulunduracak olan Hadi, 2014 yılında ülkeyi cumhurbaşkanlığı seçimine götürecek. 



Makaleler

Güncel