Gidip gitmememe Suriye halkı karar verir

img
Gidip gitmememe Suriye halkı karar verir YDH

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, cumhurbaşkanı olarak kalıp kalmamasına Suriye halkının karar vereceğini söyledi.




 

YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, el-Menar televizyonuna Suriye ile ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye ordusunun son dönemde silahlı gruplara etkili operasyonlar yaptığına ve savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiğine ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Esed, sahadaki durumun Suriye güvenlik güçlerinin lehine geliştiğini vurgulamakla birlikte “teröristler hala komşu ülkeler tarafından destekleniyor ve yabancı ülkeler tarafından silahlandırılıyor” dedi.

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırısının Kusayr’daki operasyonlarla ilgili olduğunu belirten Suriye Cumhurbaşkanı, “Kusayr’da olan her şey İsrail’i ilgilendiriyor, onlar direniş cephesini ayırmaya çalışıyorlar. Hizbullah, Lübnan-Suriye sınırında bulunuyor; çünkü düşmana ve onları destekleyenlere karşı savaş veriliyor. İsrail teröristleri destekleyerek direniş cephesiyle mesafe yaratmayı ve Suriye’nin hava savunmasını hedef almayı amaçlıyor” diye konuştu.

İsrail’in Suriye’ye yönelik yeni tehditlerine karşılık “onlara vereceğimiz cevap stratejik olacak” karşılığını veren Cumhurbaşkanı Esed, Rusya’yla yıllar öncesine dayanan silah anlaşmalarının olduğunu ve Moskova ile Şam arasındaki askeri işbirliğinin sürmekte olduğunu ifade etti.    

Siyasi çözüm ve 2. Cenevre konferansı konusunda da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Esed, “cumhurbaşkanının gitmesi ya da kalması Suriye halkını ilgilendiren bir şeydir. Biz, Cenevre konferansına temsilci göndereceğiz ve muhaliflerin arkasındaki ülkelerle görüşmeler yapacağız. Bu konferanstaki salahiyetimizden geri adım atmayacağız ve oradan çıkacak her sonucu referanduma götüreceğiz” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal’ın kendisinin çekilmesi konusunu bir ön şart olarak ileri sürmesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Esed, Suudlerin ön şartının Amerika’nın tutumunun tekrarından ibaret olduğunu belirterek 2014 yılındaki seçimlerde aday olup olmayacağına ilişkin bir soruya da “seçimlerde adaylığıma ihtiyaç duyulduğunu hissedersem seçimlere girerim, Suriye halkının aday olmamı istemediğini hissedersem de aday olmam” şeklinde cevap verdi.

Teröristlerin Katar tarafından Türkiye aracılığıyla desteklendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Arap Birliği’nin ülkesine yönelik tutumuyla ilgili olarak da “Biz, Arap Birliği’ne umut bağlamış değiliz; çünkü Arap Birliğine üye olan ülkelerin büyük bir kısmı bağımsız değil, dılarıdan emir alıyor” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Lübnan konusuyla ilgili yaptığı değerlendirmede de Lübnan iç savaşı öncesinde söylenen “Lübnan’ın gücü zayıflığındadır” sözünü hatırlatarak “Lübnan’ın gücü direniştir. Bizim bugün direnişin düşüncesine ve eylemlerine ihtiyacımız var. Biz yeniden direnişe döndük ve onun destekçisi olarak kalmaya da devam edeceğiz” dedi.



Makaleler

Güncel