Nusra ve Irak el-Kaide’si ayrıldı

img
Nusra ve Irak el-Kaide’si ayrıldı YDH

El Kaide Lideri Eymen Zevahiri, Suriye’deki el-Kaide uzantılı gruplar arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Nusra Cephesi ile Irak el-Kaide’sini birbirinden ayırdı.




YDH-El Alem televizyonunun haberine göre el-Kaide Lideri Eymen Zevahiri, Nusra Cephesi ve Irak el-Kaide’si liderlerine bir mektup göndererek iki grup arasındaki birleşmeye son verdi.

Irak el-Kaide’sinin Lideri Ebu Bekir el-Bağdadi, geçtiğimiz nisan ayında Nusra Cephesi ile Irak-Şam İslam Devleti adı altında birleştiklerini açıklamış; ancak Nusra Cephesi Lideri Muhammed Colani birleşmeyi yalanlayarak Eymen Zevahiri’ye bağlılığını ilan etmişti.

Nusra Cephesi Lideri tarafından yapılan yalanlama açıklamasına rağmen, Suriye’nin çeşitli kentlerinde “Irak-Şam İslam Devleti” adı altında eylemler gerçekleştirilmesi ve taraflar arasındaki sorunun büyümesi üzerine el-Kaide Lideri Eymen Zevahiri’nin olaya müdahale ettiği bildiriliyor.

Eymen Zevahiri, mektubunda Bağdadi’nin iki grubu birleştirme kararını kendileriyle istişare etmeden aldığını belirterek el-Kaide’nin Suriye komutanlığının Muhammed Colani’de, Irak komutanlığının da Ebu Bekir Bağdadi’de olduğunu vurguladı.

ABD ile Suriye arasında el-Kaide teması

Öte yandan Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Suriyeli ve Amerikalı yetkililerin geçtiğimiz mayıs ayında İspanya’nın Barselona kentinde bir araya geldiğini ve Suriye’deki aşırı gruplar üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

Suriye heyetinde resmi sıfatları da olan dini ve milli şahsiyetlerin, Amerikan heyetinde ise dışişleri bakanlığı görevlilerinin yer aldığının belirtildiği haberde ABD’nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford’un Barselona görüşmesinde bulunmadığı ifade edildi.

Haberde Suriye heyetinin Suriye muhalefetine destek veren Amerika’yı el-Kaide ve ona bağlı aşırı grupların muhalifler içindeki artan nüfuzları konusunda uyardığı bildirildi.

    



Makaleler

Güncel