Barzani: Irak’tan ayrılmayacağız

img
Barzani: Irak’tan ayrılmayacağız YDH

SAAF-Kuzey Irak’taki yerel yönetimin lideri Mesud Barzani, Kürtlerin Irak’tan ayrılma gibi bir niyeti




SAAF-Kuzey Irak’taki yerel yönetimin lideri Mesud Barzani, Kürtlerin Irak’tan ayrılmak gibi bir niyetinin olmadığını belirtti. Resmi müesseselerden Irak bayraklarının indirilip yerine Kürt bayraklarının asılmasını emreden Barzani, bu hadiseyi Irak’tan ayrılma noktasında bir adım olarak değerlendirenleri de eleştirdi.

 

Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonunun haberine göre emrini Irak’tan ayrılma noktasında bir adım olarak değerlendirenleri kınayan Barzani, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi ve sözlerini yanlış yorumlayanları Irak’ın dışındaki savaşı Irak’a taşımakla suçladı.

 

Irak Diyalog Cephesi liderlerinden Salih Mutlak’ın Barzani’ye hitaben, “Bugün elimiz kırıktır. Ama elimiz düzelecek, güçle alınanı güçle geri alacağız” şeklindeki tehdidine de cevap veren Barzani, “Önceden elleri kırık değildi. Yanlarında da onlarca eli kırık olmayan kimse vardı. Ancak bunu başaramadılar” diyerek cevap verdi.

 

Barzani yaptığı açıklamada hâlihazırda Irak’ta dalgalanan bayrağın Irak’ın tümünü temsil etmediğini, bazı yerlerde “Allah” adı geçmeksizin bu bayrağın dalgalandığını, bazı yerlerde “rik’a” bazı yerlerde de “kufi” hattıyla bu bayrağın dalgalandığını, bazı yerlerde bizzat Saddam Hüseyin’in el yazısıyla bu bayrağın dalgalandığını, bazı yerlerde ise hiç dalgalanmadığını öne sürdü.

 

Erbil’deki Kürdistan Parlamentosunda “Biz bu bayrağı Irak bayrağı değil, Saddam’ın bayrağı olarak görüyoruz” diyen Barzani, 14 Temmuz devrim bayrağının Irak halkını temsil ettiği için Irak bayrağı olması gerektiğini savundu ve kendisi bayrak konusunda karar alırken Irak Cumhurbaşkanına ve Irak Başbakanına daha evvel danıştığını söyledi.

 

Ancak bugün açıklama yapan Irak Başbakanı Nuri Maliki, Irak’ın her karış toprağında Irak toprağında Irak bayrağının dalgalanması gerektiğini söylemişti.

 

14 Temmuz devrimi 1958 yılında Abdulkerim Kasım’ın Irak’taki krallık yönetimine karşı yaptığı darbe olarak biliniyor.

 

Kürdistan Yerel Hükümeti 2006 için aldığı 60 nolu kararında müesseselerde Kürt bayrağının kullanılmasını, özel merasimlerde ise 14 Temmuz devrimindeki Irak bayrağının kullanılmasını öngörüyordu.



Makaleler

Güncel