Suriye’deki iki Kürt bölgesinin irtibatı kesildi

img
Suriye’deki iki Kürt bölgesinin irtibatı kesildi YDH

Tel Ebyad’ın hala el-Kaide bağlantılı grupların elinde olduğu ve iki önemli Kürt bölgesi arasındaki irtibatın kesildiği bildirildi.




YDH-Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Suriye’nin Kürt bölgelerinde ramazan bayramı dolayısıyla sağlanan üç günlük ateşkesin ardından çatışmalar yeniden başladı.

Suriyeli Kürt gazetecilerden Zara Mesto, Kurdpress’e bölgede yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:

“Şu an Kürtler açısından sorun sadece terörist Nusra grubunun saldırıları değil, bu grubun bağlantı yollarını ve bazı yerlerdeki elektriği kesmesi maalesef halkın hayatın zorlaştırıyor. Örneğin şu an Kobani halkı ve buraya sığınan binlerce kişi elektriğin kesik olmasından, içilebilir su sıkıntısından ve temel ihtiyaç maddelerinin bulunmamasından dolayı ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunuyor.

   Nusra Cephesi, bazı yerleri kontrol altına aldı ve buralara temel ihtiyaç maddelerinin girişine izin vermiyor. Şu an kentin bütün mahallelerinde ve sokaklarında halk içecek su bulmak için kuyu kazıyor. Üçer, dörder aile bir kuyuyu ortak kullanıyor.

Gerçek şu ki bu durum böyle devam edemez. On binlerce insanın Kobani’ye sığınması dolayısıyla biz su temini konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız.”

Suriyeli Kürt gazetecilerden Mustafa Bali de Kurdpress’e yaptığı açıklamasında Nusra tarafından kaçırılan Kürtlerin akıbeti konusunda kaygı içerisinde olduklarını belirterek Afrin-Halep yolu üzerindeki Tel Ara ve Tel Hasıl ile Tel Ebyad’da, Nusra tarafından kaçırılan yaklaşık 200 sivilin akıbeti konusunda bilgi bulunmadığını söyledi.

Tel Ebyad Nusra’nın elinde

PYD liderlerinden Nasır Hacı Mansur da Kurpress’e verdiği demecinde “Serekaniye’de (Rasu’l Ayn) çatışmalar neredeyse durmuş bulunuyor. Nusra güçleri kentin bazı dış kesimlerinde mevziler oluşturdular ve zaman zaman bize havan topu atıyorlar; ama büyük saldırıları durmuş bulunuyor.

Tel Ebyad’ın büyük bölümü ise Nusracıların elinde, elbette şunu da belirtmemiz gerekiyor ki bu yeni son dönemde ortaya çıkan bir durum değil, Nusracılar birkaç aydan beri Tel Ebyad’da bulunuyordu” dedi.

PYD liderlerinden Nasır Hacı Mansur da nüfusunun üçte birini Kürtlerin oluşturduğu Tel Ebyad kentiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Tel Ebyad’da 30-40 bin civarında insan yaşıyor. Bu kentte nüfusun çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. Ancak bu kent ve etrafındaki köyler, buranın Kobani ve Serekaniye’yi birbirinden ayırması bakımından bizim açışımızdan büyük önem taşıyor. Tel Ebyad, Kobani’ye 40; Serekaniye’ye de 160 kilometre mesafede bulunuyor. Bu kentin uzun süre Nusra’nın elinde kalması, Serekaniye ile Kobani’nin kara bağlantısının kesilmesi anlamına gelir. Silahlı güçlerimizin gidiş gelişini engelleyecek bu durum bizim açımızdan kabul edilebilecek bir durum değildir.”