Rusya’dan BM denetçilerinin erken ayrılmasına tepki

img
Rusya’dan BM denetçilerinin erken ayrılmasına tepki YDH

Rusya, Suriye’deki BM kimyasal silah denetçilerinin yeterli inceleme yapmadan ayrılmasını eleştirdi.




YDH-İran televizyonunun haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Yuri Uşakov, Suriye’deki BM denetçilerinin sadece bir yerde inceleme yapmasını eleştirdi.

Uşakov, düzenlediği basın toplantısında “BM denetçilerinin tek bir yerde inceleme yaptıktan sonra ülkeyi terk etmesi Moskova açısından anlaşılabilir bir şey değildir” dedi.

Suriye’nin birçok yerinde kimyasal silah kullanıldığına dair iddialar bulunduğunu hatırlatan Uşakov, “BM denetçileri neden sadece 21 Ağustos’taki saldırı iddiasını araştırdıktan sonra Lahey’e geri dönüyor, anlamak mümkün değil” diye konuştu.

Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi Eski Başsavcısı ve BM Suriye’deki İnsan Hakları İhlallerini Araştırma Komitesi Üyesi Carla del Ponte, Suriye’nin başkenti Şam’ın Guta bölgesinde kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahları araştırmak için önümüzdeki hafta Suriye’ye gideceği bildirildi.

AFP’nin Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre Ponte, kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaları yerinde araştırmak için gelecek hafta Suriye’ye gitmeyi planlıyor.

Ponte, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamasında, Suriye'ye komşu ülkelerdeki hasta, doktor ve çadır hastanelerde görevli olan sağlık çalışanlarıyla yaptıkları görüşmeler sonucunda Suriye yönetiminin değil muhaliflerin Sarin gazını kullandığına dair güçlü delillere ulaştıklarını söyledi.

Suriye’deki BM heyeti, kimyasal silah kullanımına ilişkin iddialar üzerinde araştırmalarına devam ederken Amerika’nın başı çektiği batılı ülkeler, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığını iddia ederek Suriye’ye müdahale hazırlığı yapıyor.