ABD Kongresi’nde Suriye saldırısı ile ilgili beş grup

img
ABD Kongresi’nde Suriye saldırısı ile ilgili beş grup YDH

Amerikan Kongresi’nde Suriye’ye saldırı ile ilgili olarak beş ayrı görüş olduğu bildirildi.




YDH-Suriye’de yayımlanan el-Vatan gazetesinin Washington Post’a dayandırdığı haberine göre ABD Kongresi’nde Başkan Barack Obama’nın Suriye’ye saldırı kararıyla ilgili olarak beş ayrı eğilim bulunuyor.

1. Grup: Acilen dar kapsamlı saldırı yapılmalı

Habere göre Kongre’deki birinci grup, ABD’nin acilen Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasını istiyor. Demokrat Parti Senatörü Bill Nelson’un öncülük ettiği ve bazı cumhuriyetçi temsilcilerin de yer aldığı bu grup, Obama’yı şimdiye kadar Suriye’ye sınırlı bir operasyon yapmadığı için eleştiriyor.

2. Grup: Saldırı geniş kapsamlı olmalı

Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in liderlik ettiği ikinci grup ise Suriye’ye yapılacak saldırının sahadaki güç dengesini muhalifler lehine değiştirecek ölçüde kapsamlı olması gerektiğini savunuyor.

Bu grupta yer alanlar, saldırının kendilerinin istediği ölçekte geniş çaplı olmaması halinde bunun Suriye yönetiminin ve müttefiklerinin işine yarayacağını ve operasyonun sonucunun ABD açısından bir felakete dönüşeceğini söylüyor.

Saldırının mutlaka yapılması gerektiğini savunan birinci ve ikinci gruptakiler kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığının veya bunu kimin kullandığının araştırılmasını ya da bu konuyla ilgili kesin kanıtlar beklenmesini de gereksiz görüyor.

3. Grup: Suriye’ye yönelik iddialar kanıtlanmalı

Demokrat Partili Senatör Christopher Coons’un liderlik ettiği üçüncü grup, Suriye hükümetine yöneltilen suçlamalara dair tüm bilgi ve istihbaratı inceleyeceklerini belirtiyor.

 Amerika’nın Suriye’deki iç savaşa doğrudan bir savaşa girmesi konusunda çekinceleri bulunan bu grup, doğrudan saldırıya geçilmeden önce saldırının kapsamının, mahiyetinin ve somut hedeflerinin açıklanmasını istiyor. Bu grupta yer alan Senatör Jeff Flake, Suriye yönetimini kimyasal silah kullanmakla itham eden tüm gizli istihbaratın açıklanmasını istediklerini belirterek operasyonun her halükarda dar kapsamlı tutulmasını savunuyor.

4. Gurup: Suriye’de yaşananların ABD çıkarlarını tehdit ettiği kanıtlanmalı

Cumhuriyetçi ve Demokrat temsilcilerin eşit oranda yer aldığı dördüncü grup, saldırı konusunda tereddütlerini dile getiriyor. Bu grubun önde gelen isimlerinden Senatör Joe Manchin, Suriye’de yaşananların doğruluğu ve bunun ABD ve bölgedeki müttefiklerini tehdit ettiği konusunda güvence istiyor.

Joe Manchin, Suriye’ye saldırı yapılmamasının Amerikan çıkarlarını tehdit edeceğini kuşkulu bulduğunu belirtirken, bu grubun diğer üyeleri de Suriyeli muhaliflerin dürüstlüğü konusunda şüpheleri olduğunu belirterek el-Kaide’nin Amerika’yı Suriye’ye saldırı için kullandığını ifade ediyor.

5. Gurp: ABD, el-Kaide’ye kendini kullandırtmamalı

Beşinci grup ise, Irak tecrübesinden, çok sayıda insan kaybına rağmen ABD’nin hiçbir somut hedefine ulaşamamasından hareketle, Suriye’ye müdahaleye karşı çıkıyor.

Bu grubun temsilcilerinden muhafazakar Senatör Justin Amash, Amerika’nın gireceği bu savaşın olumsuz sonuçlarından kaygı duyduğunu belirtiyor.

El Vatan gazetesi, Washington Post’un Kongre’deki bu beş grupla ilgili olarak haberinin doğru olması halinde İsrail’in ABD içindeki en etkili gücü olan AIPAC’ı kullanarak Suriye’ye saldırı kararının Kongre’den çıkmasını sağlayabileceği yorumunu yaptı.