Suriye’ye saldırı İran’ı korkutmak için gerekli

img
Suriye’ye saldırı İran’ı korkutmak için gerekli YDH

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin İran’a zayıf olduğu görüntüsünü vermemek için Suriye’ye saldırının yapılması gerektiğini söyledi.




YDH- Fars haber ajansının haberine göre Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığına dair önceki iddialarını tekrarladı.

Amerikan Kongresi’nden Suriye’ye müdahale yapılması yönünde karar vermesini isteyen Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’ye müdahale yönünde alınacak karar için “Bu, her Kongre üyesinin hizmet dönemi boyunca alabileceği en tarihi kararlardan biri olacaktır” dedi.

Suriye yönetiminin Rusya’nın önerisini kabul ederek envanterindeki kimyasal silahları uluslar aradı kontrole bırakmayı kabul etmesine rağmen Suriye’ye askeri müdahalenin yapılması gerektiğinde ısrar eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Eğer Suriye’ye karşı bir adım atmazsak, İran’a zayıf olduğumuz yönünde mesaj vermiş oluruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere ziyareti sırasında bir gazetecinin “askeri müdahaleyi önleyebilmek için Suriye yönetimi nasıl bir rol oynayabilir” şeklindeki sorusuna, Suriye yönetiminin elindeki kimyasal silahları teslim etmeyi kabul ederek saldırıyı önleyebileceğini söylemişti.

Kerry’nin bu açıklamasından sonra dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi bir ziyaret için Moskova’da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’e kimyasal silahları uluslar arası denetime bırakması teklifinde bulunuş, Muallim de Rusya’nın teklifini olumlu karşıladıklarını açıklamıştı.

Reuters haber ajansı, Suriye Dışişleri Bakanının bu açıklamasından sonra Kerry’nin Suriye yönetiminin elindeki kimyasal silahları teslim etmeyi kabul ederek saldırıyı önleyebileceğine ilişkin sözlerinin bir çözüm planı değil, basına verilmiş sözlü bir demeç olduğunu söylediğini duyurdu.

Suriye yönetimi, bugün Rusya’nın kimyasal silahlarla ilgili önerisini kabule ettiklerini açıkladı.