İsrail 10. Kanalı dün yayınladığı bir haberde İsrail'in Neharya bölgesindeki Batı Celil Hastanesinde tedavi gören Suriyeli muhaliflerin sayısının 106'ya çıktığını kaydetti.
YDH-Hastane Müdürü Masad Barhom, yaralıların İsrail'e nakledilmesinin ve güvenliklerinin sağlanmasının İsrail ordusunun yükümlülüğü altında olduğunu belirtirken hastaneye getirilen yaralıların büyük çoğunluğunun durumunun ciddi olduğunu, bir çoğunun başından yara aldığını kaydetti. İsrailli yetkili, askerlerin orduya bağlı ambülanslarla getirdiği yaralılardan ikisinin öldüğünü duyurdu.
Ordu talimatlarına göre, ziyaretçilerin yaralıların yanına yaklaşması yasak. Ayrıca İsrail askerleri, yaralıların hastanede bulunduğu süre içerisinde sürekli nöbet tutuyor. İsrail TV'sinin bildirdiğine göre hastane sağlık personeli yaralının yanına geldiğinde sadece sağlık durumunu sorabiliyor bunun dışında herhangi bir konuşma yapması yasak.
Yediot Ahronot gazetesi de ilk kez, İsrail ordusunun işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki ateşkes sınır hatlarından İsrail içlerine getirilen Suriyeli yaralılar için bu bölgeye yakın bir yerde gizli bir hastane inşa ettiğini yazdı.
Gazete hastanede yaralılara ilk müdahaleyi yapan orduya bağlı doktorların bulunduğunu, yaralıların ilk müdahalenin ardından diğer sivil hastanelere sevk edildiğini aktardı.
İsrail ordusu generallerinden Yitzak Kerayis gazeteye yaptığı açıklamada İsrail hastanelerine gelen yaralılardan çoğunun durumunun kritik olduğunu belirterek İsrail'in yaralıların kimliğine bakmadığını, ister Suriye ordusu saflarında isterse isyancıların saflarında çarpışsın İsrailli doktorların bu kişileri sadece kendilerine sağlık yardımı yapılması gereken yaralılar olarak gördüğünü söyledi. General ayrıca Suriyeli muhaliflerden İsrail hastanelerinde tedavi gören yaralı sayısının 300'e ulaştığını bildirdi.
İbranice yayın yapan Yediot gazetesine açıklama yapan yaralıların getirildiği İsrailli hastanelerin Suriye'de kaliteli sağlık hizmetler vermesiyle tanındığını bu yüzden özellikle ağır yaralıların derhal hastaneye gitmelerinin istendiğini kaydetti.
Taberiyye bölgesindeki Burya Hastanesi'nde tedavi gören yaralılardan birinin arkadaşları tarafından buraya getirildiği zira bu kimselerin daha önce de muhaliflerden yaralananların bu hastanelere getirildiğini bildiklerini kaydetti.
26 yaşında, adını vermek istemeyen Suriyeli bir savaşçı, yaralandığından da İsrail'de tedavi gördüğünden de ailesinin haberinin olmadığını belirterek tedavisinin bitmesinin ardından ne yapacağı sorulduğunda derhal Suriye'ye dönerek savaşmaya devam edeceğini söyledi.
Öte yandan Burya Hastanesi Müdürü Jakob Farbinstein, İsrail ordusuyla muhaliflerin tedavilerinin yapıldığı hastaneler arasında anlaşmazlığın giderek büyüdüğünü; zira bu yaralıların tedavi masraflarının ciddi bir yekun tutuğunu belirtti.
Sadece Safed Hastanesi'ndeki tedavi masraflarının 2 milyon doları bulduğu ancak gerek İsrail ordusunun gerekse Emniyet müdürlüğünün bu meblağı ödemeye yanaşmadığı kaydediliyor. Gazetenin aktardığına göre hastane yönetimi yaralıların tedavi masraflarının karşılanması için bağış yapılmak üzere özel bir hesap açmış.
Önemli bir bilgi de, yaralıların kolayca hastaneye ulaşabilmesi için İsrail ordusu özel bir geçiş noktası oluşturmuş, genelde çarpışmanın yaşandığı yerlerdeki belirli kimselerin yaralıları bu noktalara yönlendirdiği kaydediliyor.
İsrail ordusu, gazete ve TV'lerin yaralılarla röportaj yapmasına izin vermekle birlikte bu iznin yaralıların yüzlerinin gösterilmesi için geçerli olmadığı bildirildi.
İsrail’in bize yaptığı iyiliği Araplar yapmadı
Öte yandan el-Kaide üyelerinin de İsrail'de tedavi görenler arasında bulunduğu bildiriliyor.
Röportaj sırasında kendisinin el Kaide üyesi olduğunu söyleyen bir yaralı "İsrail'in bize yaptığı iyilikleri hiç bir Arap ülkesi yapmadı. İsrail, iyiliğinin karşılığını görsün" şeklinde dua etti.
El Kaideci "Bizde bir söz vardır, sana iyilik yapan eli ısırma diye, biz de İsrail'le bu doğrultuda ilişki kuracağız" dedi.