Doğu Guta’daki çatışmalarda son durum

img
Doğu Guta’daki çatışmalarda son durum YDH

Şam’ın dış semtlerinde geniş çaplı bir operasyon başlatan Suriye ordusuyla bu bölgede varlığını sürdürmeye çalışan silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.




YDH- Dün akşam saatleri itibarıyla silahlı muhalif gruplar, Suriye ordusunun oluşturduğu Guta ablukasını kırmak amacıyla, Ürdün'den gelen ağır silahlara sahip silahlı güçlerin de desteğini alarak Doğu Guta'da bir saldırı başlattı.

Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonunun aktardığına göre saldırıya katılan toplam militan sayısı 5000. En bariz gruplar ise Nusra Cephesi, Irak-Şam İslam Devleti, Hadra Tugayı ve Sukur el-İz tugayları.

Silahlı grupların bu saldırıdaki amacı, kuşatma altındaki silahlı gruplara yardım yollarını açmak ve Guta ablukasını yararak Şam derinliklerine ulaşmaktı.

Silahlı grupların saldırısı püskürtüldü

El-Menar televizyonunun bildirdiğine göre ise silahlı gruplar başta bir kaç noktada ilerleme sağlarken, ordunun karşı saldırı başlatmasıyla birlikte muhalifler stratejik noktalara ulaşamadan püskürtüldü.

Bu stratejik noktalardan biri de Şam uluslararası hava alanına yakın olan El-Uteybe beldesi.

Muhaliflerin iddialarına göre ise silahlı gruplar 6 köyü ele geçirip ilerleme sağlarlarken Londra merkezli muhalif insan hakları izleme örgütü Mirsad, saldırılara Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) da katıldığını duyurdu.

Saldırıların Kalamun’la bağlantısı

Askeri uzmanlara göre Guta saldırısı, Suriye ordusunun Batı Guta'da ve Kalmun'daki yeni operasyon hazırlıklarına karşılık geldi.

Suriye ordusu en son Kalmun'da el-Kara bölgesini kontrolü altına almıştı. Askeri uzmanlar el-Kara'nın alınmasından sonra başlayan Yabrud-Nabk-Deyr Atiyye çatışmalarının önemine de dikkat çekiyor.

El-Meyadin'in haberine göre Kalmun'da, el-Kara'dan sonra Deyr Atiyye kırsalları ve hastanesi ordunun kontrolü altında. Deyr Atiyye cephesini muhalifler açmıştı.

Başta Körfez ülkeleri olmak üzere farklı devletlerin destek verdiği bu operasyon, olası Amerikan  müdahalesi sırasında gerçekleştirilecekti.

En son Körfez'den, özellikle Kuveyt'ten selefi ulemanın öncülüğünde silahlı grupları kuşatmadan kurtarmak amacıyla başlatılacak Guta operasyonu için yardım kampanyası düzenlenmişti.

Saldırı nasıl gerçekleşti?

El-Meyadin’in analizine göre saldırı sıfır saatinde el-Bahariye ve Deyr Selman'dan başladı. Silahlı gruplar bu noktalardan geçiş koridoru açmak istedi.

El-Kasımiye'de ve el-Zemeniye'de ilerleme kaydedebilmeyi başaran muhaliflerin saldırısı, stratejik noktalardan biri olan ve Şam havaalanına yakın mevkideki el-Uteybe'ye yaklaşınca başarısızlığa uğratıldı.

170’i yabancı 300 militan öldürüldü

Silahlı gruplar ciddi kayıplar vererek, dün gece başlattıkları medya propagandasına devam edemediler.

El-Meyadin'in Özgür Suriye Ordusu kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre 170'i yabancı olmak üzere 300'e yakın silahlı militan öldürüldü.

Muhalifler, Kusayr'den sonra Kalmun'u kaybederek Suriye'nin orta kesimlerinden uzaklaşmak istemiyorlar.

Suriye ordusunun Kalmun kırsalında ilerlemeye ve çatışmaların Nabk ile Yabrud'a varmasının, muhaliflerin uzun zamandır planladığı Guta saldırısını dün itibariyle başlatmasına neden olduğu bildiriliyor.

Dün “Guta ablukası kırıldı, muhalifler Şam'a doğru ilerliyor” temalı haberler yayımlayan muhaliflere yakın haber kaynaklarının bugün Guta bölgesindeki gelişmelerle ilgili haber yayımlamaması dikkat çekti.

Dün Guta'ya geniş yer ayıran el-Cezire televizyonuna ait internet sitesi de bugünkü haberinde Guta saldırısını bir cümle ile nakletti.