İslami Cephe'den ABD'ye işbirliği teklifi

img
İslami Cephe'den ABD'ye işbirliği teklifi YDH

Amerika’dan gelecek bir heyetin yakında İstanbul’da İslami Cephe ile görüşerek Cephe’nin silahlandırılması konusunu ele alacağı bildirildi.




YDH- Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonunun bildirdiğine göre Amerikalı bir heyetle Suriye İslami Cephesi arasında yakında İstanbul’da bir görüşme gerçekleşecek.

 Görüşmede el-Kaide’yle irtibatlı örgütlerin artan nüfuzuna karşı İslami Cephe’nin silahlandırılması imkanı ele alınacak.

El-Cezire’ye konuşan İslami Cephe’deki bir savaşçı, Amerika’ya “kontrolü ele geçirilen bölgelerin güvenliğinin sağlanması” güvencesinin verildiğini, bunun karşılığında Washington’un Cephe’ye silah vermesinin beklendiğini söyledi.

Amerikalı diplomatik kaynaklar da söz konusu haberi doğruladı. Kaynaklar, Amerika’nın Suriye Eski Büyükelçisi Robert Ford’un yakında İstanbul’a gelerek İslami Cephe komutanlarıyla görüşeceğini açıkladı.

Ancak el-Cezire televizyonunu, bir gün sonra İslami Cephe'nin Amerikalılarla görüşeceği yönündeki haberi yalanladığını bildirdi.

İslami Cephe, Yüksek Askeri Konsey’e ait Babu’l Heva sınır kapısı yakınlarındaki karargah ve silah depolarını ele geçirmişti. Bu gelişme üzerine Amerika, Suriyeli muhaliflere yaptığı “öldürücü olmayan askeri yardımlarını” askıya almıştı. Bununla birlikte Amerika, bunun mutedil Suriye muhalefetine yapılan yardımların duracağı anlamına gelmediğini bildirmişti.

İslami Cephe’nin bazı silah depolarını ele geçirmesi, ÖSO tarafından farklı bir şekilde yorumlanmıştı. Koalisyon ve Yüksek Askeri Konsey Komutanı Selim İdris, İslami Cephe’den bu operasyonu, silah depolarının Irak ve Şam İslam Devleti’nin eline geçmesi endişesinden ötürü kendileri tarafından talep edildiğini söylemişti.

22 Kasım’da kurulan İslami Cephe’de Sukuru’ş Şam Komutanı olan Ahmet İsa eş-Şeyh Şura Meclis Başkanı, Ahraru’ş Şam Komutanı Hasan Abbud Ebu Abdullah el-Hamavi, Siyasi Kurul Başkanı ve İslam Ordusu Komutanı Zehran Alluş ise Askeri Kurul Başkanı olarak seçilmişti.



Makaleler

Güncel