Dostlar’dan Cenevre’ye erteleme yok

img
Dostlar’dan Cenevre’ye erteleme yok YDH

Suriye Dostlar Grubu’nun çekirdek kadrosu, Cenevre 2 için son toplantısını, 12 Ocak Pazar günü Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirdi.




YDH- Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve BAE Dışişleri Bakanları’nın katıldığı toplantıya muhalefeti temsilen Ulusal Koalisyon Başkanı Ahmet Carba da hazır bulundu.

Dostlar Grubu’nun Paris toplantısında, Cenevre-2’nin zamanında düzenlenip düzenlenmeyeceği tartışmasına son nokta konuldu.

Dostlar Grubu, Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlaması için Cenevre 2’nin zamanında düzenlenmesi gerektiğini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, toplantı sonrasında düzenlediği basın açıklamasında “Suriye halkının taleplerinin karşılanabilmesi ve siyasi çözüme ulaşmak için Cenevre 2 tek yoldur” dedi.

Dostlar Grubu tarafından desteklenen Ulusal Koalisyon adlı muhalif örgüt, Cenevre 2’ye katılma kararını henüz açıklamazken Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Paris’te düzenlediği basın açıklamasında “muhalefetin Cenevre’ye geleceğine inanıyorum” dedi.

Toplantı sonrası Suriye Dostlar Grubu’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in aday olacağı ve şu an ki Suriye yönetiminin düzenleyeceği cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boş olduğu belirtildi.

Gerçek siyasi geçiş sürecinin Cenevre-1’deki kararların uygulanması halinde gerçekleşeceği, böylece Suriye halkının baskıcı rejimden kurtularak kendi geleceğini belirleyeceğini ifade eden Dostlar Grubu açıklamasında “Biz, Suriye halkının geleceğini belirleme ve kendisini savunma hakkını destekliyoruz.” denildi.

Ulusal Koalisyon’a çağrıda bulunan Dostlar Grubu, siyasi değişim sürecinin başlayacağı 22 Ocak’taki konferansa katılmasını, konferansa katılacak heyetin en kısa sürede belirlenmesini istedi.

Koalisyon’a konferans süresince tam destek verileceğini ilan eden Dostlar Grubu, Ulusal Koalisyon’un Suriye halkının meşru temsilcisi olduğunu bir kez daha vurguladı.

Devrimi yapamadık bari seçime ortak olalım

Dostlar Grubu, “Suriye yönetiminin cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlemesi ve cumhurbaşkanı Esed’in aday olması, temel hedefi müzakere yoluyla demokratik geçiş sürecini uygulamak olan Cenevre 2’yle çelişmektedir. Eğer bu şekilde bir seçim gerçekleşirse, boş ve geçersiz kabul edeceğiz” dedi.

Dostlar Grubu’nun açıklamasında gerek Suriye yönetiminin yanında savaşan Hizbullah ve İran gibi gerekse muhaliflerin safında savaşan cihatçılar gibi yabancı savaşçıların Suriye’deki varlığı kınandı, bu güçlerin Suriye’den derhal çekilmesi çağrısı yapıldı.

Koalisyon Başkanı Carba ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamasında, toplantının olumlu geçtiğini ve net kararların alındığını söyledi. “Dostlar Grubu, Suriye’nin geleceğinde Esed’in herhangi bir rolünün olmayacağında ittifak halindeler. Tarihi bir dönüm noktasındayız. Esed’in ve beraberindekilerin yönetimden çekilmesi hususunda büyük bir kazanım elde edildi” dedi.

Bununla birlikte Koalisyon, henüz Cenevre-2’ye katılıp katılmayacağını ilan etmedi. Koalisyon’un 17 Ocak’ta son olarak bir araya gelerek, kararını açıklaması bekleniyor.

Ulusal Koalisyon, 9-10 Ocak tarihleri arasında İspanya’nın Kurtuba şehrinde düzenlediği toplantıda, Cenevre 2’yi masaya yatırdı. Ulusal Koalisyon, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ve beraberindekilerin, geçiş süreci ve Suriye’nin geleceğinde rolü olmaması, Cenevre-1’de alınan kararların hayata geçirilmesi şartıyla konferansa heyet gönderilebileceğini açıkladı.



Makaleler

Güncel