Christian Science Monitor gazetesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin IŞİD’e yaptığı operasyonun, el-Kaide’nin misilleme eylemlerine neden olabileceğini beliriyor.
YDH- Christian Science Monitor yazarı Scott Peterson, konuyla ilgili yazısında şunları beliriyor.
Türkiye, el-Kaide bağlantılı militanların Suriye sınırı boyunca çoğalmasından gittikçe büyüyen bir endişe duyuyor. Türk ordusu bu hafta Suriye’deki cihatçı hedefleri vurdu.
Bu hafta ilk kez sınırın karşısındaki cihatçı hedeflerin vurulmasından sonra Türkiye Suriye’deki el-Kaide bağlantılı militanların misilleme saldırılarının kuvvetlenmesine sebep olmuş olabilir.
Devlete ait Anadolu Haber Ajansı’na göre, Türkiye, salı günü bir Türk sınır karakoluna açılan bir hafif silah ateşine cevaben Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) bir konvoyuna tank ve topçu mermisi ateşi açarak bir otobüs ve iki kamyonu imha etti.
Şimdiye kadarki Türk askeri eylemleri, 511 millik ortak sınırın Türkiye tarafına bombalar veya kurşunlar saptığında, sadece Suriye hükümet güçlerine yönelik misilleme saldırıları şeklinde olmuştu.
Olay, Türk yetkililer İstanbul, Ankara ve Hatay ilinin güney sınırındaki bombalı saldırılarla ilgili, İŞİD’in Cenevre’de tamamlanan Suriye barış görüşmelerini bölme amaçlı saldırılar planladığı yolundaki istihbarata dayanan bir uyarı yayınladıktan sadece birkaç gün sonra meydana geldi.
Suriye’deki el-Kaide bağlantılı militanlar (aralarından 10.000 kadar yabancı uyruklu cihatçının şu an Türkiye’de olduğu tahmin ediliyor) isyancı bölgelerin kontrolünü artan ölçüde ele geçirerek daha ılımlı sayılan İslamcı tugayları ve Batı destekli Özgür Suriye Ordusu’nu dışarı iterken, Suriye’de üç yıldır devam eden çatışmaların Türkiye’ye de taşmasından duyulan endişe büyüdü.
IŞİD konvoyuna yapılan Türk saldırısı el-Raai’de bu haftaki çarpışmanın ortasında gerçekleşti. El Raai’de İslamcı Tevhit tugayı, IŞİD’in, Halep’in kuzeydoğusunda bir isyancı destek noktası olan el-Bab’ın kuzeyindeki sınır köyünü ele geçirme teşebbüsünü savuşturmaya çalışıyor.
2012’nin ortasından beri sınırdaki olayları yakından çalışmış olan, Hatay’ın merkezi Antakya’daki Suriyeli bir gözlemci, “Bir değişim var, şu an Türk siyasetinde bir kayma var, çünkü el-Kaide Türkiye’nin en uzun sınırının kontrolünü ele geçirdikten sonra Türkler ne kadar tehlikeli bir pozisyonda olduklarını anladılar. ” şeklinde konuştu. “Böyle olacağını beklemiyorlardı.”
Çarşamba günü, Tel Aviv’deki bir güvenlik konferansında, İsrail askeri istihbarat şefi, el-Kaide militanlarının küresel bir haritasını gösterdi.
Haritada, üç el-Kaide üssünün bizzat Türkiye’de bulunduğu gösteriliyordu. Türkiye böylesi üslerin varlığını reddetti.
Reuters, tümgeneral Aviv Kochavi’nin, “Suriye, içindeki ihtilafı tüm bölgeye yansıtıyor,” şeklinde konuştuğunu bildirdi. “(Haritada) Türkiye’deki bu lekeler, grafikerin hatası değil ve buradan da Avrupa’ya kısa bir yol var.”
NATO müttefiki Türkiye Suriye muhalefetinin ilk destekçilerinden biriydi ve Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in devrilmesi için verilen çabalarda en önde yer alıyordu.
Türkiye, cihatçıları Suriye’ye göndermek için Türkiye’de şebekeler kurdukları yaygın olarak rapor edilen el-Kaide bağlantılı casusları görmezden geldiğini reddediyor.
Geçen ay polis, sınır ötesi faaliyetler düzenleyen bir Türk yardım kurumunun ofislerini bastı; kuruma, Suriye’ye silah ve militan nakli yapma suçlaması yöneltildi.
Yine, geçtiğimiz ekim ayında The Telegraph’a konuşan, Türkiye üzerinden Suriye’ye giden militan akışını yönetmeye yardım eden Ürdünlü Ebu Abdurrahman’ın sözleri şöyle aktarıldı: “Her gün farklı farklı birçok milletten buraya gelen mücahitler var.”
ABD Topraklarına Tehdit
Bu ayın başında IŞİD’den Suriyeli bir sığınmacı, The Telegraph’a; Suriye’deki Batılı cihatçıların İngiltere’ye, Avrupa’ya ve ABD’ye dönmelerinin beklendiğini ve arabalara bomba yerleştirmek ve intihar yelekleri yapmak üzere eğitilmekte olduklarını bildirdi.
Milli İstihbarat Şefi James Clapper, çarşamba günü, Suriye’nin “radikal aşırıcılığın büyüyen bir cazibe merkezi olması” yüzünden “anavatan için… potansiyel bir tehdit” olduğunu doğruladı.
Suriye ABD için sadece potansiyel bir tehlike olarak kalsa da, el-Kaide bağlantılı militanların etkisi sınırı gittikçe bir hedef noktasına çeviriyor gibi.
Antakya’daki Suriyeli gözlemci, “Şu an Türkiye’ye fazla yakınlar,” şeklinde konuştu. “Herhangi bir şekilde sınırın geçilmesini rahatlıkla bekleyebilirsiniz. Özellikle de IŞİD, Türkiye’nin kâfir ya da laik bir hükümet tarafından yönetildiğini düşündüğü için. Asıl büyük mesele de bu… Bu demektir ki, bu bölgeyi hedef alabilirler.”
Çeviren: Şeyma Dursunoğlu