IŞİD İslami Cephe savaşının bir aylık bilançosu

img
IŞİD İslami Cephe savaşının bir aylık bilançosu YDH

Suriyeli muhaliflere ait Londra merkezli insan hakları örgütü Mirsad, silahlı gruplara arasında yaşanan savaşa ilişkin yeni rakamlar açıkladı.




YDH-Meyadin televizyonunun haberine göre Mirsad, Suriye’deki silahlı gruplar arasında yaşanan iç savaşta son bir ay içerisinde 2 bin 300 kişinin öldüğünü duyurdu.

El-Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti örgütle diğer silahlı gruplar arasında yaşanan savaşta son dönemde ölen 1700 kişiden 600’ünün isminin resmi kayıtlarda geçmediğini belirten Mirsad, yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.

Mirsad’dan yapılan ve 3 Ocak Cuma sabahı ulaşan verilere dayandırılan açıklamada Halep, İdlib, Rakka, Hama, Deyr ez-Zor ve Humus’ta yaşanan çatışmalarda ölen 1747 kişinin ismen belgelenebildiği, tarafların kayıplarını az göstermek istemesinden dolayı ise 600 kadar kişinin isminin ise belirlenemediği ifade edildi.

İslami Cephe, Özgür Suriye Ordusu ve Nusra Cephesi’ne bağlı grupların çatışmalardaki kaybının yaklaşık 979 kişiye ulaştığının belirtildiği açıklamada bunlardan çoğunun IŞİD tarafından düzenlenen bombalı araç saldırılarında öldüğü söylendi.

Diğer grupların üst düzey 5 komutanın IŞİD saldırılarında öldürüldüğü belirtilirken IŞİD’in Halep kentindeki çocuk hastanesinde 21, Halep, İdlib, Humus ve Rakka’nın muhtelif bölgelerinde 32, Rakka’nın kuzeyindeki el-Kantari’de 46 ve diğer kırsal bölgelerde ise 14 kişiyi idam ettiği ifade edildi.

Çatışmalarda IŞİD’in verdiği kaybın ise 531 olduğunu belirten Mirsad, bunlardan 34’ünün intihar saldırılarında öldüğünü, 56’sının ise İslami Cephe veya diğer grupların eline geçtikten sonra idam edildiğini bildirdi.

IŞİD’in yaşanan çatışmalarındaki en önemli kaybının, Ebubekir Bağdadi’den sonra örgütün 2. adamı olarak kabul edilen Hacı Bekir’in Halep’te İslami Cephe tarafından öldürülmesi olduğu belirtildi.

  



Makaleler

Güncel