Suriye seçimlerine Batı’dan tepkiler

img
Suriye seçimlerine Batı’dan tepkiler YDH

Amerika, Suriye’de salı günü yapılan ve yüzde 73.42 katılımla gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanımadığını belirtirken, Rusya seçimin yasallığından kuşku duymadığını açıkladı.




YDH-Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonunun haberine göre, Suriye cumhurbaşkanlığı seçimlerini ‘utanç verici’ olarak niteleyen Beyaz Saray, seçimlere siyasal katılım olmadığını iddia etti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, seçimleri oyların yüzde 88.7’sini alarak kazanan Beşşar Esed’in bu sonuçların ardından bir gün öncesine göre daha fazla itibar kazanmış olmadığını söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry de seçimleri “hakaret ve hile” olarak niteledi.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yasal olmadığını öne sürerek “AB, bu seçimlerin Suriye’deki soruna çözüm bulma yönündeki çabalara zarar verdiğine inanmaktadır” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, seçimleri kazanacak kişinin önceden belli olduğunu belirterek seçimlerin muteber olmadığını belirtirken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da “Suriye seçmeni Beşşar ile Beşar arasında seçim yaptı” dedi.

NATO genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye seçimlerinde uluslar arası ölçütlere, şeffaflığa ve serbestliğe uyulmadığını iddia ederek NATO üyesi hiçbir ülkenin bu seçimleri tanımayacağını söyledi.

BM’den yapılan açıklamada da seçimlerin Suriye krizine siyasi çözüm bulunması için gösterilen çabalara zarar verdiği öne sürüldü ve salı günü yapılan seçimlerin ülkedeki iç savaşın daha da şiddetlenmesine neden olabileceği savunuldu.

Rusya Meclis Başkanı Yardımcısı Aleksander Aleksandrov, Suriye seçimleriyle ilgili olarak “Bu seçimlerin yasallığı konusunda bizim en herhangi bir kuşkumuz yok” dedi. Aleksandrov, bazı Batılı liderlerin Batı’nın bu seçimleri tanımadığını açıklamasının ne anlama geldiğini bildiğini belirterek “ileride seçimleri tanıyacaklar” dedi.



Makaleler

Güncel