Suudi MGK Başkanı’nın gizli İsrail ziyareti

img
Suudi MGK Başkanı’nın gizli İsrail ziyareti YDH

SAAF-Suudi Arabistan Milli Güvenlik Kurulu Başkanı Bender bin Sultan’ın geçtiğimiz hafta İsrail’e




SAAF-Suudi Arabistan Milli Güvenlik Kurulu Başkanı Bender bin Sultan’ın geçtiğimiz hafta İsrail’e giderek gizli görüşmeler yaptığı bildirildi.

 

Filistin’de yayınlanan el-Menar gazetesinin haberine göre geçtiğimiz hafta İsrail’e gizli bir ziyaret gerçekleştiren Suudi yetkili, İsrailli siyasi ve askeri yetkililerle görüşmelerde bulundu.

 

Bender bin Sultan’ın görüşmelerde Suudi Arabistan’ın İsrail’le çeşitli alanlarda ilişkileri normalleştirmeye hazır olduğunu belirttiğini yazan gazete bu ziyaretin Suudi MGK Başkanı’nın İsrail’e düzenlediği ikinci gezi olduğunu, ifade etti.

 

Bin Sultan’ın Tel-Aviv’e yaptığı ilk ziyaretin Lübnan savaşı sırasında gerçekleştiğini belirten el-Menar gazetesi, Suudi yetkilinin bu ziyarette İsrail Başbakanı Olmert’le ve o sırada İsrail’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştüğünü yazdı.

 

El-Menar gazetesinin yazdığına göre Bender bin Sultan ile İsrailli yetkililer arasındaki görüşmelerin eksenini, Suudi Arabistan’ın 2002 yılında Beyrut’ta düzenlenen Arap zirvesinde söz konusu ettiği barış planı oluşturdu.

 

Suudi Arabistan’ın söz konusu ettiği barış planı, İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesi durumunda Arap ülkelerinin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesini öngörüyor.