SAAF- Irak Başbakanı İbrahim Caferi, görevine devam edeceğini, ABD ve İngiltere istiyor diye başbakanlıktan çekilmeyeceğini söyledi.
SAAF- Irak Başbakanı İbrahim Caferi, görevine devam edeceğini, ABD ve İngiltere istiyor diye başbakanlıktan çekilmeyeceğini söyledi.
Irak Başbakanı İbrahim Caferi İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeçte, görüşlerine katılmamakla birlikte ABD Dışişleri Bakanı Rice ile İngiliz Dışişleri Bakanı Straw’ı dinlediğini belirterek başbakanlık görevini sürdürmeye devam edeceğini söyledi.
ABD ve İngiltere’nin Irak’a demokrasi getirmek için Saddam’ı devirdiklerini söylediklerini hatırlatan Caferi, “O halde Irak’taki demokrasiyi desteklememiz gerekmektedir. Demokrasiye göre Irak’ı kimin yönetmesi gerektiğine Irak halkı karar verecektir. Irak halkının tercihine saygılı olmalıyız” dedi.
Demokrasinin çiğnendiğini gören Irak halkının buna tepki göstereceğini belirten Caferi, siyasilerin ve Irak dostlarının halkı demokrasi konusunda ümitsizliğe düşürecek davranışlar içerisine girmemesi gerektiğini ifade etti.
İran ve ABD’nin Irak konusunda yapacağı görüşmelere de değinen Caferi, bu müzakerelere Iraklı temsilcilerin de katılması gerektiğini belirterek Irak konusunun görüşülmesi ve Iraklı bir temsilcinin de hazır bulunması durumunda İran-ABD müzakerelerinin iki ülkenin de Irak’ın da yararına olacağını ifade etti.
Sadr Hareketinin siyasi süreç içerisinde bulunmasının önemli bir şans olduğunu belirten muhabirin, “eğer Sadr Hareketi siyasi sürecin dışında olsaydı, Samerra olayından sonra neler olabilirdi?” şeklindeki sorusuna da İbrahim Caferi, ABD’nin bu konudaki dolaylı rolüne işaret ederek, ABD’nin muhalefetine rağmen kendisinin üç yıl önce Sadr Hareketini ve Sünnileri siyasi sürece katılmaya davet ettiğini belirtti.
ABD ve İngiltere dışişleri bakanları, geçtiğimiz günlerde Irak’a sürpriz bir ziyaret yapmış ve Irak’taki bazı siyasilerle görüşmelerde bulunarak onlardan kurulacak hükümette Washington ve Londra’nın görüşlerini dikkate almalarını istemişti.
Siyasi gözlemcilere göre, İbrahim Caferi’nin başbakanlıkta ısrar eden tavrını sürdürüyor oluşunu, Caferi’yi başbakan olarak görmek istemeyen Rice ve Straw’ın Irak ziyaretinin başarısızlığı olarak değerlendiriyorlar.