YDH Analisti Hasan Sivri, YPG ile ‘Şamlılar Cephesi’ adlı cihatçı grup arasında yapılan anlaşmanın ayrıntılarını yazdı.
Afrin Kantonu Savunma Heyeti Başkanı Abdo İbrahim, bir kaç gündür sosyal medyada dolaşan YPG ile ‘Şamlılar Cephesi’ (Cebhetu’ş- Şamiye) adlı örgüt arasındaki anlaşma iddiasını doğruladı.
Bir kaç gündür sosyal medyada doğruluğu tartışılan anlaşmayı önce Kürtlere yakın haber sitesi Aranews'e daha sonra da Lübnan Al-Akhbar gazetesine doğrulayan Abdo İbrahim bugün de Afrin Kantonu ve Yürütme Meclisi Başkanlığı Basın Ofisine açıklamada bulundu.
Abdo İbrahim, Afrin Kantonu ve Yürütme Meclisi başkanlığının basın ofisine ‘Şamlılar Cephesi’ ile yapılan anlaşma; kantonu, kanton sakinlerini ve çevresinde yaşayan sivilleri terör eylemlerinden koruma esası üzerine yapıldı'' açıklamasında bulundu.
Abdo İbrahim yaptığı açıklamada “Anlaşma ile kaçakları, barbarları ve sabotajcıları sosyal adalet ve İslami şeriat yaklaşımına göre yargılayarak iki tarafa hizmet edilmiş olacak. Anlaşma aynı zamanda Afrin kantonuna yönelik planları veya olası saldırıları önceden tespit etmemizi ve saldırılara karşı hazırlıklarımızı tamamlamamızı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Halep'in kuzeybatısında bulunan Afrin kantonu daha önce de Nusra örgütü ve diğer cihadçı örgütler tarafından uzun süre kuşatılmış ve ekonomik anlamda zorluklar yaşamıştı.
Afrin sakinleri kent dışında sürekli kaçırılıyordu. YPG bu kuşatmanın ardından sivilleri korumak amacıyla Şam Operasyon Odası ile 6 aylık anlaşma yapmak zorunda kalmıştı.[1]
Anlaşmanın içeriği
Anlaşmanın içeriği 3 maddeden oluşuyor:
1- Bütün mahkemeleri kapsayacak şekilde iki tarafın yargı sistemini birleştirme ve Allah'ın şeriatına göre hüküm verme.
2- İki taraf da davet ve şer'i ofisler açabilecek. Halep'te, Afrin bölgesi ve köylerinde cuma namazlarını kılma ve hutbe okumak dahil cami işlerini takip etme.
3- Yolsuzluk yapanlar, nerede olurlarsa olsun yakalanacak ve yargılanacak, haklar sahibine verilecek. Bu anlaşmaya imza atan taraflar kurtarılmış bölgelerin güvenliğini sağlayacak.
Sahadaki fraksiyonları ve gelişmeleri yakından takip eden cihatçı uzmanı ve es-Sefir gazetesi yazarı Ali Abdullah Süleyman ''İlan ettiği özerk bölgelerde İslami şeriatın kabul etmeyeceği ''Çok eşliliği yasaklama, kadın erkek eşitliği vs'' gibi kanunlar çıkaran ve seküler bir yaklaşımı olan PYD'ye bağlı YPG'nin bu şartları kabul etmesi bir çok soruya neden olurken ben bu anlaşmayı Halep'teki dengelerle ve bir sonraki aşama ile ilişkilendiriyorum'' diyor.
Şamlılar Cephesi kimdir?
Şamlılar Cephesi, adlı örgüt 25 Aralık 2014'te Halep'te kuruldu. Bu yeni oluşumda yer alan gruplar: İslami Cephe, Nureddin Zengi Hareketi, Mücahitler Ordusu, Kalkınma Cephesi ve Emrolunduğun İstikamette ol Hareketi (Şura suresi 15.ayette geçen bir ifade).
Suriye'de son zamanlarda bir çatı görevi gören oluşumlar kurulurken, kuruluş amacını ''Silahlı muhalefeti birleştirmek üzere bir araya geldik'' ifadesi ile açıkladığı gibi Şamlılar Cephesi de bu açıklamayı yaptı.
Bu oluşumda yer alan gruplar Şamlılar Cephesi, Halep özelinde ve Suriye Ordusunun Halep kuşatma operasyonuna karşılık kurulan bir yapı olduğunu dile getiriyor. Askeri komutanlığını İslami Cephe'nin Halep komutanı Abdülaziz Seleme yapıyor.
Amerika'nın silah yardımı yaptığı ve ‘ılımlı’ gruplardan saydığı Hazm Hareketi ile Nusra arasında İdlib'de şiddetlenen çatışmalar Halep'e taşınınca Hazm Hareketi zor durumda kalmış ve bir kaç gün önce Nusra tehlikesine karşı Şamlılar Cephesi’ne katılmıştı.
Anlaşmanın zamanlaması ve Halep Operasyon Odası
Afrin Kantonu Savunma Heyeti Başkanı Abdo İbrahim Lübnan gazetesi el-Akhbar'a verdiği demeçte ''Bu askeri bir anlaşma değil, yargı ve mahkemelerle ilgili bir anlaşma'' açıklaması yaparken, Şamlılar Cephesi’ne bağlı Mücahitler Ordusu’ndan bir kaynak da ''Kürt kardeşlerimizle yeni bir sayfa açıyoruz. Anlaşma devrim açısından stratejik önemde'' açıklamasında bulundu.
Tam da bugünlerde ''Halep'i Özgürleştirme'' adı altında bir operasyon odası kurulduğunu ilan eden Şamlılar Cephesi Komutanı Abdülaziz Seleme bu odayı ''Suriye Ordusuna ve IŞİD'e karşı'' kurduğunu açıkladı.
Halep'teki bütün silahlı fraksiyonlarla bu operasyon odası altında Suriye ordusuna karşı savaşacaklarını ve Halep'i kurtaracaklarını söyleyen Abdülaziz Seleme ve Şamlılar Cephesi'nin hedefinde YPG'yi de bu odaya dahil etmek var.
Öte yandan daha önce Afrin'i ele geçirmek üzere YPG'ye saldıran bu grupların Kürtlerle ilgili ''yeni sayfa açıyoruz'' ifadeleri, YPG'nin Kobani direnişinden sonra geliyor. YPG'nin Kobani ile birlikte Batılılarla geliştirdiği ilişkileri gören sahadaki grupların YPG'ye yaklaşımı değişmiş durumda.
Nusra Cephesi, Hazm Hareketi ve İslami Cephe
ABD'nin silah verdiği ‘ılımlı’ gruplardan Hazm Hareketi İdlib'de Nusra ile yaşadığı şiddetli çatışmalardan sonra birçok noktayı kaybetmiş ve Halep'e ağırlık vermişti. Son haftalarda Nusra Halep'te de Hazm Hareketi’ne saldırınca, Hazm Hareketi bu sefer Şamlılar Cephesi çatısı altına girerek Nusra'ya bir mesaj vermiş oldu.
Hazm Hareketi, Şamlılar Cephesi’ne dahil olduktan bir kaç gün sonra da Şamlılar Cephesi ile Reyhanlı karşısındaki Bab El-Havayı kontrol eden Ahrar Şam arasında çatışmalar oldu.
Afrin'in hemen altında yer alan Bab el-Hava bir süredir Türkiye'nin de desteklediği Ahrar Şam kontrolü altında. Ahrar Şam İdlib'deki Nusra-Hazm çatışmalarında Nusra'dan yana taraf tutmuştu.
İslami Cepheye bağlı Ahrar Şam, komutanlığını İslami Cephe'nin Halep komutanlığının yaptığı Şamlılar Cephesi ile İdlib'de çatışmış oldu. Bütün silahlı grupları birleştirmek amacıyla bir araya gelen İslami Cephe de misyonunu bitirmek üzere. Cephe içindeki fraksiyonların arasındaki ilk çatışma değil. Son olacağa da benzemiyor.
[1] YDH, 1 Mayıs 2014. Cihatçılar ile YPG'nin anlaşması ve Türkiye’nin rolü http://www.ydh.com.tr/HD12799_cihatcilar-ile-ypg-nin-anlasmasi-ve-turkiyenin-rolu.html