ABD’nin Filistin’deki darbe ortağı Mahmud Abbas

img
ABD’nin Filistin’deki darbe ortağı Mahmud Abbas YDH

SAAF-Filistin halkı, özelde de Hamas, Filistin’de yaşanan son iç çatışmaları, ABD el-Fetih




SAAF-Filistin halkı, özelde de Hamas, Filistin’de yaşanan son iç çatışmaları, ABD el-Fetih ortaklığında gerçekleştirilen bir darbe girişimi olarak algılıyor. USA allies with Abbas to topple Palestinian legitimacy (ABD Filistin hükümetini devirmek için Abbas’la ittifak yapıyor) başlıklı analizi arkadaşımız Recep Ekşi İngilizceden çevirdi.

 

Yasal bir şekilde ve seçim yoluyla kurulmuş bulunan Filistin hükümetini devirmek için Muhtemel bir Amerikan müdahalesinin işaretleri gelmeye başlamıştır. Filistin topraklarında halen devam etmekte olan güvenlik karmaşası Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’a bağlı güçler tarafından devam ettirilmektedir.

 

Raporlara göre, ABD, yoğun bir şekilde müdahalede bulunarak Filistin demokrasisini sekteye uğratma ve hükümeti yıkma kararı almış gözükmektedir. Bu müdahaleyi Abbas ile ittifaka giderek yeni politikalar gerçekleştirip ve aynı zamanda da Abbas’ın konumunu güçlendirerek gerçekleştirmeyi hesap etmektedir.

Bir İsrailli diplomatın, İbranice yayınlanan günlük Ha’aretz gazetesinde söylediğine göre; Amerikan yönetimi uygulamaya koyacağı yeni politikalarla Abbas’ın pozisyonunu güçlendirip, Hamas’ı zayıflatmayı istemektedir "Filistin’e gönderilecek paraların doğrudan Abbas’ın hesabına transfer edilmesi de bu planın bir parçasıdır.

 

Kaynaklara göre bu aşamada barış sürecinde her hangi bir ilerleme sağlanamaması, Washington’u endişelendirmektedir. Bundan dolayı Amerika; seçilmiş Filistin hükümetine karşı Abbas’ın konumunu güçlendirmek istemektedir.

 

Abbas’a bağlı yüzlerce Filistinli güvenlik elemanı, el-Fetih içindeki malum kişilerin tahrikleri ile maaşlarının ödenmediği bahanesi ile Gazze sokaklarında şiddete başvurmuş ve yıkıcı eylemlerde bulunmuştur.

 

Oysa bu perşembe günü Filistin hükümeti çalışanlarının tamamı -ki buna bu şiddet eylemlerini gerçekleştiren el-Fetih’e bağlı güvenlik elamanları da dâhildir- bir aylık maaşlarını nakit olarak almış bulunmaktadırlar. Filistin hükümeti; Filistin halkının yerel, bölgesel ve milletlerarası düşmanları tarafından uygulanmakta olan ekonomik kuşatmayı kırmak için büyük çaba sarf etmektedir.

 

Bu arada İsrail Başbakanı Ehud Olmert bir ay içerisinde Washington’u ziyaret edip, ABD başkanı Bush ile buluşmak ve Amerikan-Yahudi topluluğunun Los Angeles’taki yıllık toplantısına katılmayı planlamaktadır.

Condoleezza Rice’ın çarşamba günü bölgeye (Ortadoğu’ya ) gelip Abbas’la ve Amerika’ya sadık diğer Arap liderleri ile bir araya gelip Filistin’de Amerika tarafından hazırlanan planın başarısını garanti altına almak için uygulanacak yol ve yöntemleri tartışması beklenmektedir.

 

Yerel gözlemcilerin tahminlerine göre Rice bu ziyaretinde; Olmert ve Abbas’ı bir araya getirip yüz yüze görüşmelerini sağlayacaktır. Yine bu gözlemcilere göre Olmert’in Washington’a ve Rice’ın da Ortadoğu’ya yapacağı ziyaretin, İsrail’in, Gazze’yi askeri olarak işgal etme planı ile bağlantılıdır.

 

Bu işgal planı İsrailli yetkililer ve işgal ordusu genelkurmay başkanı Dan Halutz da dâhil olmak üzere Yahudi medyası tarafından gündeme getirilmektedir.

 

İsrail bu büyük ve ani işgal planı için Amerika’nın yeşil ışık yakmasını beklemektedir ve böylece Lübnan savaşında olduğu gibi İsrail işgal ordusuna askeri ve politik mazeret oluşmasını sağlamaktadır.

Kaynak http://www.palestine-info.co.uk/am/publish/article_20115.shtml

 

 



Makaleler

Güncel