Suudi Arabistan yanlısı Yemenli yetkili İsrail'den ne yardımı istedi?

img
Suudi Arabistan yanlısı Yemenli yetkili İsrail'den ne yardımı istedi? YDH

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına son vermesi için Kızıldeniz ve diğer stratejik su yollarındaki deniz operasyonlarını da arttıran Ensarullah müttefiki ordu, işgal varlığı ve Batılı müttefikleri için tehdit oluşturmaya devam ediyor.




YDH- Press TV'ye göre, Suudi Arabistan tarafından desteklenen sözde Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi'nden üst düzey bir yetkili, Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti ve silahlı kuvvetleriyle ittifak halinde olan Ensarullah ile mücadelede İsrail'den askeri yardım istedi.

Ağır silahlı tekfirci militanlardan oluşan bir şemsiye grup olan sözde Başkanlık Liderlik Konseyi'ne bağlı olduğu söylenen Suudi yanlısı yetkili bu açıklamaları Israel Hayom gazetesine verdiği son röportajda yaptı. 

İsmi açıklanmayan “üst düzey” yetkili, Pazar günü Tel Aviv'e yapılan hipersonik füze saldırısı da dahil olmak üzere Yemen ordusu ve müttefiki Ensarullah halk direniş güçlerinin artan operasyonlarına karşı koymak için işgalci varlığı gelişmiş silahlar sağlamaya çağırdı.

ABD ve müttefiklerinin Yemen silahlı kuvvetlerine karşı koyma girişimlerine rağmen Suudi yanlısı yetkili, Başkan Joe Biden ve yönetiminin Kızıldeniz'deki kampanyasını “büyük ölçüde etkisiz ve odaktan yoksun” olarak değerlendirdi. 

Suudi yanlısı yetkili, ezici gücün önemini vurgulayarak şunları söyledi: 

''Küresel toplumun rehavetten sıyrılıp sahadaki birliklerimize destek vermesinin tam zamanı.''

Yemen güçleri geçtiğimiz günlerde Tel Aviv yakınlarındaki bir İsrail hedefini yeni bir hipersonik balistik füzeyle vurmuştu ve işgalci rejim ise saldırıyı püskürtemedi hatta uzun menzilli gelişmiş mermiyi engellemekte başarısız oldu.

Yemen ordu sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri Pazar günü televizyonda yaptığı kısa açıklamada, ordudaki füze gücünün işgal altındaki Filistin'de Tel Aviv'in güneyindeki Yafa bölgesinde İsrailli düşmana ait bir askeri hedefi vurarak nitelikli bir operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu.

Tel Aviv'e yönelik operasyonda kullanılan 'Filistin 2' hipersonik füzesinin tanıtımının ardından Sana'a hükümetinin Yüksek Siyasi Konsey üyesi Abdulaziz Bin Habtur, İsrail'i daha fazla saldırı konusunda uyardı. 

Habtur, “Siyonist düşman kara, hava ve denizden gelecek çok sayıda askeri operasyonu beklemelidir.” dedi.

Yemen, İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ne karşı sürdürdüğü soykırım savaşını protesto etmek için Filistin yanlısı operasyonlarını sürdürmeye defalarca söz verdi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, rejimin Gazze'ye karşı başlattığı ve şimdiye kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 41 bin 300 Filistinlinin hayatına mal olan savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Filistin topraklarına karşı çok sayıda saldırı gerçekleştiriyor.

Güçler aynı zamanda rejimi acımasız askeri saldırıyı ve eş zamanlı olarak Gazze'ye uyguladığı kuşatmayı durdurmaya zorlamak amacıyla bölgeye doğru giden ya da bölgeden uzaklaşan İsrail gemilerini ve deniz araçlarını da hedef alıyor.

Suudi Arabistan ve Yemen

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, Arap müttefikleriyle işbirliği içinde ve ABD ile diğer Batılı devletlerin silah ve lojistik desteğiyle Mart 2015'te Yemen'e karşı yıkıcı bir savaş başlattı.

Amaç, Abdurabbih Mansur Hadi'nin popüler olmayan, Batı dostu rejimini yeniden kurmak ve Yemen'de işlevsel bir hükümetin yokluğunda devlet işlerini yürüten popüler Ensarullah direniş hareketini ezmekti.

Press TV'ye göre, ''yabancı saldırganlar, yüz binlerce Yemenli sivili öldürmelerine ve dünyanın en kötü insani krizi olarak tanımlanan durumu ortaya çıkarmalarına rağmen hedeflerine ulaşamadılar.''

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 2022 yılında siyasi görüşmeleri kolaylaştırmak için Yemen'deki tüm çatışmaları durduracağını açıkladı.



Makaleler

Güncel