Ürdün Kralı, devrik şahın yolunda mı?

img
Ürdün Kralı, devrik şahın yolunda mı? YDH

SAAF-Los Angeles Times, Ürdünlü ve Batılı gözlemcilerin Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın sonunun İran’ın devrik şahının




SAAF-Los Angeles Times, Ürdünlü ve Batılı gözlemcilerin Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın sonunun İran’ın devrik şahının sonuna yaklaştığına dair uyarılarına yer verdi.

 

Buna göre Ürdün Kralı 2. Abdullah, ABD’ye olan aşırı yakınlığı nedeniyle hem gelenekçilerin hem de yenilikçilerin “kendisini halkın iradesinden uzaklaşma” ithamına maruz kalıyor.

 

El-Cezire televizyonunun haberine göre Ürdünlü bir hükümet yetkilisi şunları söylüyor: “Henüz Amman’da bir Humeyni’miz yok. Eğer bir Humeyni’miz olsaydı krallık ailesi çoktan tehlikeye girmişti.”

 

Yine Los Angeles Times, kralı eleştirenlerin onun kamuoyunu hiç dikkate almadığı, hatta kendi kabilesinin de tepkisini çektiği noktasındaki sözlerini aktarırken Kral 2. Abdullah ile devrik İran şahı arasındaki benzerliklere dikkat çekerek, Fransız Savunma Bakanlığında çalışan ve terörle mücadele müsteşarı görevini yürüten üst düzey bir yetkili olan Aleksis Dibat’ın dediği gibi Ürdün istihbaratının bölgede CIA’nın bir şubesi gibi çalıştığına dikkat çekti.

 

Yine Dibat’a göre Ürdün İstihbaratı ABD’den yılda 20 milyar dolara yakın bir para alıyor ve buna karşılık CIA’yı ilgilendiren yorucu işleri hallediyor. Buna göre Ürdün İstihbaratı İngiliz M-16’dan sonra Washington’a bilgi toplayan ikinci derecede bir teşkilat olarak değerlendiriliyor.

 

Gazeteye göre bir diğer benzerlik noktası Ürdün ABD’nin bölgedeki çıkarlarını sağlaması, bir diğer özellik ise Ürdün’ün ülkeyi sadece ABD silahlarına güvenerek donatması.