Abbas, Hamas’la görüşme kapısını kapattı

img
Abbas, Hamas’la görüşme kapısını kapattı YDH

SAAF-Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Hamas’la anlaşmanın sona erdiğini söyleyerek




SAAF-Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Hamas’la anlaşmanın sona erdiğini söyleyerek halihazırda Hamas’la hiçbir görüşmenin yapılmadığını belirtti.

 

Bugün Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid Bin Hamad bin Al-i Halife ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Mahmud Abbas, ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda Hamas’la herhangi bir görüşme içerisinde olmadıklarını söyledi.

 

Filistin’deki bunalımın devam etmesi halinde yasal yetkilerini kullanarak duruma müdahale edeceğini belirten Mahmud Abbas, “Hamas’la 11 Eylül’de bir anlaşma yapıldı, daha sonra bu anlaşma ihlal edildi, Amerika’dan döndüğümde görüşmenin sona erdiğini ve sıfır noktasına geri dönmek zorunda kaldığımızı belirttim” dedi.

 

Basın toplantısı sırasında bir teknokrat hükümeti kurulabilir mi şeklindeki bir soruyu cevaplayan Abbas, “bu konu incelenmektedir, hükümetin Hamas tarafından ya da başkaları tarafından kurulması söz konusudur. Filistin halkı kendi görüşünü ortaya koyma hakkına sahiptir” diye konuştu.

 

Öte yandan Ortadoğu gezisini sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suudi Arabistan’da yaptığı temaslar sırasında ABD’nin uluslar arası dörtlü komitenin (ABD, AB, Rusya ve BM) şartları doğrultusunda bir hükümet kurulması konusunda Mahmud Abbas’ı desteklediğini belirtti.

 

Uluslar arası dörtlü komite, Filistin’de kurulacak hükümetin İsrail’i tanımasını şart koşuyor. Hamas ise bu şartı kabul etmeyeceğini belirtiyor.

 

ABD Dışişleri Bakanı Rice, bugün Mahmud Abbas'la yaptığı görüşmede Abbas'la Olmert'in görüşmelerde bulunmasının zaruri olduğunu söyledi.

 

Bazı Arap ülkeleri ve el-Fetih’in, Hamas’a dörtlü komitenin şartlarını kabul ettirmeye çalıştığı belirtilirken, Filistin içerisinde yaşanan son çatışmalar ise Hamas hükümetine darbe girişimi olarak nitelendiriliyor.

 

 

 



Makaleler

Güncel