ABD, ‘Yeni Suriye Ordusu’nu neden yalnız bıraktı

img
ABD, ‘Yeni Suriye Ordusu’nu neden yalnız bıraktı YDH

Amerika’nın ‘Yeni Suriye Ordusu’ adıyla oluşturduğu silahlı grubu IŞİD’le çatışmaların en yoğun olduğu sırada desteksiz bırakmasının sebebi açıkladı.




YDH- El Alem televizyonunun haberine göre Washington Post gazetesi, ABD tarafından eğitilip donatılan Yeni Suriye Ordusu adlı silahlı grubun Suriye’nin doğusundaki el-Bukemal bölgesinde IŞİD karşısında uğradığı bozgunun ABD’nin vaat ettiği hava desteğini vermemesinden kaynaklandığını bildirdi.

Gazeteye açıklamada bulunan kaynaklar, Amerikan uçaklarının 28 Haziran’da el-Bukemal kenti yakınlarındaki silahlı muhalifleri desteklemek için emir aldığını; ancak çatışmaların en yoğun olduğu sırada bu uçakların ikinci bir emirle Felluce’ye gönderildiğini açıkladı.

Habere göre ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon Sözcüsü Chris Garver da komutanlığın Felluce’den ayrılan IŞİD konvoyunun daha önemli olduğu sonucuna vardığını belirterek Yeni Suriye Ordusu militanlarının bu sebeple el-Bukemal bölgesinden geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

Washington Post gazetesi, el-Bukemal operasyonunda yaşanan başarısızlıkla Amerika’nın aşırı gruplara karşı yerel güçler oluşturma projesine ağır bir darbe aldığı yorumunu yaptı.

Reuters haber ajansı, 2014 başlarında IŞİD tarafından ele geçirilen el-Bukemal’i almak için saldırı başlatan ABD destekli Yeni Suriye Ordusu’nun 29 Haziran’da bölgeden çekildiğini bildirmişti.