İran Savunma Bakanı General Hüseyin Dehkan, Suudi Arabistan’ın Suriye krizinin çözüm sürecine katılmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
YDH- Rusya el-Youm televizyonuna demeç veren İran Savunma Bakanı General Hüseyin Dehkan, başta Halep olmak üzere Suriye ile ilgili gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu.
İran Savunma Bakanı General Hüseyin Dehkan, Halep’in Suriye’nin ekonomi başkenti olduğu için teröristlerin hedefi olduğunu belirterek teröristlerin Halep’i tamamen ele geçirdikten sonra güneye doğru ilerleyerek Humus’a, Hama’ya hatta Şam’a hakim olmayı hedeflediklerini söyledi.
Halep’in ekonomik ve siyasi açıdan stratejik bir konumda bulunmasından dolayı Suriye’nin ve müttefiklerinin buranın kurtarılmasına öncelik verdiğini belirten General Dehkan, şunları söyledi:
“Suriye ordusu ve müttefiklerinin askeri operasyonları teröristlerin bu kentteki varlığının devam etmesini önledi. Doğal olarak onların destekçileri de mevcut durumun devam etmesi halinde kent kurtarılmadan önce teröristlerin yok edileceği ve morallerinin tamamen çökeceği sonucuna vardılar. İşte bu sebeple teslim oldular ve kenti terk ettiler.
Teröristlerin Halep’ten çıkması, terörle mücadele konusunda çok önemli bir gelişmeydi. İran ve Suriye, bunların tamamı yok edilinceye kadar bu sürece devam edecektir. Diğer gruplar (ılımlılar) ise masaya oturarak Suriye’nin geleceğinin belirlenmesine katkı sunabilirler.”
Teröristler ateşkes kapsamı içinde yer alamaz
İran Savunma Bakanı Dehkan, Suriye’nin tamamında ateşkes yapılması konusundaki bir soruya cevaben de “Böylesi bir anlaşma için gerçek garantilere ihtiyaç vardır. Yani herkes bu kapsamlı ateşkesi kabul etmeli ve bunu ihlal edenlerin cezalandırılmasını taahhüt etmelidir. IŞİD, Nusra hatta diğer silahlı gruplar bu anlaşmanın parçası olamazlar. Ateşkesten sonra da Suriye hükümetiyle muhalifler arasında siyasi görüşmeler başlar” dedi.
Ateşkes anlaşmasına varılabilmesi için öncelikle teröristler ile Suriye hükümetiyle müzakere yapmayı kabul eden muhaliflerin birbirinden ayrılması gerektiğini belirten Dehkan, ikinci aşamada ise herkesin IŞİD ve Nusra’ya bağlı terörist gruplarla savaşması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Suriye’de siyasi süreç diyalogla mümkün
İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, teröristler ile onların destekçilerinin gittikleri yolun yanlış olduğu sonucuna vardıklarını belirterek “Eğer akıllıca düşünüyorlarsa ve Suriye halkının geleceğine önem veriyorlarsa silahları bırakıp müzakerelere katılmalıdırlar. Eğer ülkelerinin idaresinde rol sahibi olmak istiyorlarsa bu, diyalogla ve yasal yollarla gerçekleşebilir adam öldürmek ve altyapıyı tahrip etmekle değil” dedi.
General Dehkan, Halep kentinin kurtarılmasından sonra İran’ın Halep’teki rolü ve Halep’e barışı ve güvenliği koruma gücü yerleştirip yerleştirmediğine dair bir soruya da şu cevabı verdi:
“Bu tür adımlar ortak oldu. İran, Rusya ve Türkiye arasında son olarak Moskova’da varılan anlaşmayla hayata geçti. İran’ın Halep’te herhangi bir askeri gücü yoktur. Halep’in güvenliği Suriye ordusu tarafından sağlanmaktadır. Eğer ihtiyaç olursa İran, askeri danışmanlık sunacaktır.”
Halep’in kurtarılmasının Suriye’de ileride yapılacak olan askeri operasyonları etkileyeceğini belirterek “Bu gelişme ateşkes anlaşması üzerinde etkili oldu. Bunun sürmesi halinde muhalifler, Kazakistan’ın Astana kentinde Suriye hükümetiyle görüşmelere başlayacak” dedi.
Rusya el-Youm muhabirinin IŞİD ve Nusra’nın Suriye’nin birçok yerinde hakimiyetinin bulunduğunu belirterek “Acaba gelecekteki savaş IŞİD’in elinde olan Rakka’ya ya da el-Baba’a, Nusra’nın elinde bulunan İdlib’e yönelik mi olacak ve ABD-Kürt koalisyonunun elindeki bölgelerin durumu ne olacak?” şeklinde sorduğu soruya cevap veren General Dehkan şunları söyledi:
“İran geçmişte de bugün de gelecekte de hiçbir yerde Amerika ile işbirliği yapmadı ve yapmayacak. Çünkü ABD koalisyonu sadece görüntüden ibaret ve ne Irak’ta ne de Suriye’de IŞİD’le savaşma yönünde gerçek bir irade taşımıyor.
Deyr ez-Zor’da Suriye ordusuna saldıran Amerika’ydı. Biz Amerika’nın terörle savaşa dair hiçbir etkili ve faydalı solünü görmedik. Çünkü teröristler onların eliyle eğitildi ve şu anda da teröristlerin Suriye’de kalmasından yanalar.
İran, Suriye ve Rusya, başta IŞİD ve Nusra olmak üzere terörist gruplara desteğin durdurulması konusunda Türkiye ile anlaşmaya varabilirse o zaman Suriye’de daha iyi bir ortam oluştuğuna tanık olabiliriz.”
Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığı
General Dehkan, Türkiye’nin ‘Fırat Kalkanı’ adlı operasyon çerçevesinde Suriye’deki askeri varlığıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Eğer Türkiye askeri güçleri Suriye hükümetinin isteği ile bu ülkeye girmişse yine Suriye hükümetinin isteğiyle de buradan çıkmalıdır. Aksi takdirde bu işgalcilik ve Suriye topraklarına yönelik bir saldırı olur.
Rusya ve İran seçilmiş Suriye hükümetinin resmi talebiyle bu ülkede bulunmaktadır. Suriye hükümeti ne zaman bu iki ülkenin desteğine ihtiyaç kalmadığını görürse artık onlar için de Suriye’de bulunmanın sebebi kalmaz.”
Hüseyin Dehkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hizbullah’ı da Suriye’deki diğer silahlı gruplarla birlikte sıralamasına dair yorumunun sorulması üzerine de “Çavuşoğlu, ülkesinin yaptığı yanlışlardan kaçmak yerine bunun sorumluluğunu üstlenmelidir” diye konuştu.
Suudi Arabistan Suriye çözüm sürecinde yer almamalı
General Dehkan, Rusya el-Youm muhabirinin “Suriye krizinin çözüm süreci sadece Rusya, İran ve Türkiye’nin elinde mi olacak yoksa buna Suudi Arabistan da katılacak mı?” şeklindeki sorusuna da şu cevabı verdi:
“Bu üç ülke Cenevre görüşmelerinde bulundu. Birçok defa da bir araya geldi. Biz, Suriye krizinin tek çözüm yolunun Suriyelilerle Suriyelilerin çözüm yolu bulmalarına yardım etmek olduğuna inanıyoruz. Arabistan, Suriye görüşmelerine katılma şartlarını taşıyan bir ülke rolü oynamıyor.
Suriye ile ortak sınırı bulunmayan Arabistan, Suriye yönetiminin değiştirilmesine çalışıyor. Bir ülkenin yönetimini değiştirme peşinde olan birisi onunla müzakereye oturamaz. Aksine ona anlayacağı cevap verilmelidir.”
General Dehkan, Suriye’deki çözümün Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in bu ülkenin siyasi geleceğinde var olmasına bağlı olduğunu söyledi.
Rus uçaklarının İran’ın Hemedan kentindeki üsleri kullanmasıyla ilgili bir soruyu da cevaplayan General Dehkan, “Bazıları İran’ın Rusya’ya askeri üs verdiğini söyledi. Bu doğru değil; çünkü bu anayasaya aykırı. Ancak IŞİD’e yönelik operasyonlar için bu üssün kulanım zorunluluğu ortaya çıkarsa bu mesele yeniden şartlar çerçevesinde incelenir ve ona göre bir karar verilir” dedi.