ABD Başkanı Bush'a Irak tavsiyesi

img
ABD Başkanı Bush'a Irak tavsiyesi YDH

BBC-Üst düzeyde Beyaz Saray danışmanlarından oluşan bir heyet Irak politikasında radikal




BBC-Üst düzeyde Beyaz Saray danışmanlarından oluşan bir heyet Irak politikasında radikal değişiklikler yapılmasını tavsiye etti.

 

Eski Dışişleri Bakanlarından James Baker başkanlığındaki danışmanlar heyetinin mensuplarının çalışmaları hakkında verdiği bilgiler, Los Angeles Times gazetesinde yayımlandı. Gazeteye göre, heyet Irak için "başka bir yol bulunmak zorunda" diyor.

 

Başkana sunulacak raporda Irak politikasında önemli değişiklikler tavsiye edilecek. Ve şu ana kadar izlenen politikanın takip edilemeyeceği kaydedilecek. Gelecek ay Başkan Bush'a sunulacak rapor henüz nihai şeklini almış değil. Ancak Irak'la ilgili olarak izlenmesi gereken politika konusunda iki seçeneğin değerlendirildiği anlaşılıyor.

 

Birinci seçenek, Amerikan askerlerinin aşamalı olarak bu ülkeden çekilmesi, ikincisi ise Suriye ve İran'dan, Irak'taki çatışmaları durdurmak için yardım istenmesi. Rapor üzerindeki çalışmaların önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

 

Beyaz Saray Los Angeles Times gazetesinde yayımlanan haberle ilgili doğrudan bir açıklama yapmadı. Ama son günlerde Beyaz Saray yetkilileri Başkan Bush'un eski Dışişleri Bakanlarından James Baker başkanlığındaki danışma heyetinin tavsiyelerine uymak zorunda olmadığı yolunda bazı ifadeler kullanıyorlar.

 

Heyetin değerlendirdiği iki seçeneğin de şu anda Beyaz Saray tarafından kabul edilebilir bulunmadığı belirtiliyor. Ama Irak politikasında önemli değişiklikler yapılması konusunda Bush yönetimi üzerindeki baskıların giderek arttığına kuşku yok. Ama Başkan Bush'un nasıl yanıt vereceği bilinmiyor.