Kuzey Irak’tan Türkiye’ye Kerkük uyarısı

img
Kuzey Irak’tan Türkiye’ye Kerkük uyarısı YDH

PUKmedia- Nefel internet sitesi editörü Arif Zérevan’ın sorularını yanıtlayan Kürdistan Bölge




PUKmedia- Nefel internet sitesi editörü Arif Zérevan’ın sorularını yanıtlayan Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki, Kerkük meselesi kendileri için ciddi bir mesele ve kırmızı çizgileri olduğunu ifade ederken; “Kerkük, tarihi ve coğrafi olarak Kürdistan’ın bir parçasıdır. Kerkük’ün Kürdistani bir kent olduğunu kanıtlayan büyük Britanya ve Osmanlı imparatorluğu dönemine ait çok eski belge ve doküman mevcuttur” dedi.

 

Irak’ta artık zülüm ve diktatörlük sisteminin kalmadığını belirten Kemal Kerküki şunları söyledi: “Hakları elinden alınanların hakları geri verilmesi gerekiyor. Kürdistan’ın federatifi, Kürdistan’ın bağımsızlığı anlamına gelmiyor. Kürdistan, bugün federal Irak’ın bütünlüğü içinde yer alıyor.”

 

Kerkük kentinin Kürdistan bölgesine dahil edilmesi konusunda Kürtlerin önünde, ‘savaş ve kanun’ gibi iki yol olduğunu söyleyen Kemal Kerküki; “ Kürdistan siyasi liderliği kanun yolunu tercih etmiştir.” dedi.

 

Kürdistan Parlamentosu tarafından oluşturulan 140.Maddeyi İzleme Komisyonu Başkanı da olan Kemal Kerküki konuşmasını şöyle sürdürdü: ” Irak Daimi Anayasası’nın 140.maddesine göre, Kerkük sorunu 2007 yılının sonunda çözüme kavuşması gerekiyor. Kerkük halkı da, Kürdistan bölgesi ya da Bağdat ile kalmak istediği konusunda son kararını verecektir. 29 Mart 2007’ye kadar, diktatör Baas rejimi tarafından demografik yapısı değiştirilen Kerkük’un durumu normalleştirilmesi gerekiyor. Buna göre; Kerkük’ten koparılan Çemçemal, Kifri, Kelar, Tuz ve diğer ilçe ve kasabaların yeniden Kerkük’e bağlanması, Baas rejiminin zorla göçerttiği Kürt, Türkmen, Asuri ve Ermeni ailelerinin dönüşünün sağlanması, Baas rejiminin bölgeye yerleştirdiği yabancı Arapların da eski yerine dönüşünün sağlanması gerekiyor.”  

 

Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki demecinin devamında, Irak Türkmen Cephesi içinde küçük bir grubun Kerkük’ün Kürdistan bölgesine dahil olmasına karşı çıktığını ve Kerkük’te kargaşa ortamı yaratmanın çabası içinde olduklarını belirterek; “Bu grup Türkmenlerin çıkarları doğrultusunda hareket etmiyorlar. Kerkük halkının çoğunluğu, Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanması görüşünü savunuyor” diye konuştu.

 

Türk devletinin ne yakından ne de uzaktan Kerkük ile hiç bir bağı olmadığının altını çizen Kemal Kerküki; “Türkiye, elini Kerkük’e uzatamaz. Eğer zorla uzatsa bile, tüm Irak’a uzatmış olur ki bunu da hiç kimse kabul etmez” diye Türk hükümetini uyardı.