Hamas’ın Siyasi Büro Başkanlığına İsmail Heniye’yi seçerek İran’la ilişkilerini Suriye krizi öncesine geri döndüreceği öne sürüldü.
YDH- Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi Hamas’ın nisan ayında yapılacak seçimlerde İsmail Heniye’yi Siyasi Bürosuna başkan seçerek İran’la ilişkilerini Suriye krizinden önceki haline döndüreceğini iddia etti.
İsmail Heniye’nin başkanlığa seçilmesi konusunda Hamas içerisinde uzlaşmaya varıldığını belirten gazete, Heniye’nin başkan seçildikten sonraki görevinin örgütü tıpkı daha önce olduğu gibi Direniş Ekseni’ne geri döndürmek olacağını yazdı.
Heniye konusundaki uzlaşmanın uzun istişareler sonucu gerçekleştiğini belirten gazete, başkanlık konusunda Musa Ebu Merzuk’un isminin de geçtiğini; ancak Şarku’l Avsat gazetesinin İran’a yönelik sert ifadelerin yer aldığı bir ses kaydını yayımlamasının ardından Musa Ebu Merzuk’un şansının azaldığını bildirdi.
1992’de Hamas Siyasi büro başkanlığına seçilen Musa Ebu Merzuk, 1995’te Ürdün’den sınır dışı edildikten sonra uzun yıllar ikamet ettiği Amerika’ya gitmiş; ancak Ebu Merzuk’un Amerika’da tutuklanması üzerine siyasi büro başkanlığına Halid Meşal seçilmişti. Amerika tarafından 1997’de yeniden Ürdün’e gönderilen Musa Ebu Merzuk, 1999’dan beri Halid Meşal’in yardımcılığını yapıyordu.
El Ahbar’ın haberine göre Hamas liderlerinin İran’la eski ilişkilerine geri dönmeyi kabullenmeleri kabullenmeleri güç oldu; ancak Hamas, kapsamlı değerlendirmeler sonucunda kendilerine silah veren tek ülke olan İran’la ilişkilere ihtiyacının olduğunu anladı.
İsmail Heniye’nin başkan seçildikten sonra aralarında İran’ın da bulunduğu bazı Arap ve İslam ülkelerine gideceğini ve İran Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei ile görüşeceğini belirten gazete, Halid Meşal’in örgüt üzerindeki etkisini korumakla birlikte yeni süreçte örgüt içerisinde herhangi bir rolünün bulunmayacağını iddia etti.
Yahya Senvar’ın Gazze’de Hamas Siyasi Bürosu Başkan Yardımcılığı görevine seçilmesinin İsmail Heniye’nin Gazze’den tamamen ayrılması için zemin yaratmaya yönelik olduğunu belirten gazete, İsmail Heniye’nin başkan seçildikten sonra ya Doha’da ya da henüz üzerinde uzlaşmaya varılmamış olmakla birlikte Beyrut’ta ikamet edeceğini bildirdi.
Hamas’ın yeni liderlerin seçilmesinin ardından yeni bir siyasi belge ilan edeceğini belirten gazete, Hamas’ın hem 1967 topraklarında bir Filistin devletinin kurulmasını kabul edip hem de ‘denizden nehre kadar tüm Filistin topraklarının özgürlüğünü’ savunmasının çelişkisine dikkat çekti.