Amerika’nın Irak’a İran’a uygulanan yaptırımlardan muaf tutmak için yeni birtakım şartlar sunduğu bildirildi.
YDH-Londra’da yayımlanan Suudi sermayeli el-Arab gazetesinin haberine göre Washington, Bağdat’a enerji anlaşmalarında Amerikan şirketlerine kolaylık sağlaması karşılığında Irak’ı İran’a uyguladığı yaptırımlardan muaf tutma teklifinde bulundu.
Gazeteye açıklamada bulunan kaynak, “Amerika, Irak’ın enerji sıkıntısı sorununu çözebilmesi için yaklaşık 4 yıla ihtiyaç duyduğuna ve bu alanda 14 milyar dolarlık devlet projesine rağmen yaklaşık 20 milyar dolar harcayacağına inanıyor” dedi.
Söz konusu kaynak, Irak hükümetinin de Amerika’nın kendi şirketlerine enerji konusunda kolaylık sağlanması karşılığında İran’a uyguladığı yaptırımlardan Irak’ı muaf tutmasını öngören yeni önerisini ciddi bir şekilde değerlendirdiğini ve muhtemelen bu öneriyi kabul edeceğini söyledi.
Irak, İran’dan hem elektrik hem de elektrik üretmek için ihtiyaç duyduğu doğal gazı satın alıyor.
Amerika’nın Irak’a yaptığı yeni öneriye göre Bağdat, Amerikan şirketleri Irak’taki projelerini tamamlayıncaya kadar İran’dan elektrik ve doğalgaz almaya devam edebilecek.
Türkiye İran’dan petrol alımını kesti
Öte yandan Amerika’nın İran’la petrol ticareti yapan ülkeleri cezalandırma tehdidinde bulunması ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelere uyguladığı muafiyeti kaldırması sonrasında Türkiye’nin de İran’dan petrol alımını tamamen kestiği bildirildi.
Habertürk’ün haberine göre “Nisan ayında geçici verilere göre 100 bin ton dolayında İran’dan ham petrol ithalatı yapan TÜPRAŞ, petrol ithalatını tümüyle kesecek. Yeni ham petrol rotasının Irak, Rusya gibi ülkeler ve kısmen de Suudi Arabistan olabileceği konuşuluyor. BOTAŞ’ın, İran’dan uzun yıllara yayılmış, “al ya da öde” yaptırımlı sözleşmeye dayanan doğalgaz alımı devam edecek.
Türkiye, değişik ülkelerden aylık 2 milyon ton dolayında ham petrol ithal ediyor. ABD yaptırımları öncesinde en önemli kaynak ülke İran’dı.
TÜPRAŞ, şu iki nedenle İran petrolünü tercih ediyordu:
-İran petrolünün fiyatı, görece diğer tedarikçi ülkelere göre daha ucuz.
-İran petrolü, TÜPRAŞ rafinerisinin teknik özelliklerine daha uygun. Rafinaj işlemi sonrasında daha ideal özelliklerde ürün elde ediliyor. Türkiye, bu çerçevede bazı aylarda toplam aylık ham petrol gereksiniminin yarısından fazlasını İran’dan yapıyordu.”