ABD, Yemen savaşı için Suudilere verdiği silahların peşine düştü
Amerikan hükümeti, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne sattığı silahların akibetini araştırmak için bu iki ülkeye müfettiş gönderecek.
YDH- El Mesire televizyonunun haberine göre CNN televizyonunun, Yemen el-Kaide’sinin elinde bazı ABD silahları bulunduğuna dair bir haber yayınlaması, ABD Dışişleri Bakanlığı ile Pentagon'u harekete geçirdi.
Bu çerçevede Amerikan hükümeti, yıllardır Yemen'i kana bulayan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ine sattığı silahların akibetini araştırmak için bu iki ülkeye müfettiş gönderme kararı aldı.
CNN'in ele geçirdiği bir mektuba göre Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Amerikan yönetiminin el-Kaide’nin eline geçen silahlarla ilgili sorularına yarım ve birbirini tekrarlayan cevaplar vererek soruşturmayı geciktirdi.
Washington’un, CNN'in bu yılın Şubat ayında yayınladığı bir haber sonrasında yürüttüğü bir soruşturmaya göre, ABD'nin Suudilere ve Emirliklere sattığı sattığı zırhlı araçlar, satış anlaşmasına aykırı şekilde, el-Kaide’ye, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen ayrılıkçı milislere ve hatta Ensarullah hareketine aktarıldı.
Söz konusu silahlar Washington tarafından yasal kabul edilen Suudi destekli Mansur Hadi hükümetine karşı da kullanıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığının bu adımı önemli bir gelişme olarak yorumlanıyor.
Yemenliler bir Suudi Apaçi’si düşürdü
Öte yandan Yemen Ordusu ve Halk Komitelerine bağlı hava savunma birlikleri, Asir kentine Suudi Arabistan’a Apaçi helikopterini düşürdü.
Yemen Ordusu Sözcüsü Yahya Seri, Asir’de saldırlarda kullanılan Apaçi türü helikopterin Yemen güçleri tarafından sabah saatlerinde karadan havaya füzeyle düşürüldüğünü duyurdu.
Yahya Seri, Yemen hava sahasına yabancı güçlerin girişine müsaade etmeyeceklerini ve hava sahasını korumayı sürdüreceklerini belirtti.
Öte yandan, Sada kentinde Suudi Arabistan güçleri tarafından gerçekleştirilen füze saldırısında ise 5 sivil yaşamını yitirdi.
İlgili Haberler
Seçenekleri daralan Suudi rejimi, Sanaa ile anlaşma arayışında
05 Kasım 2026 14:29
ABD-İsrail destekli Suudilerin hedefinde yine çocuklar var
04 Kasım 2026 19:33
Babulmendeb'de Suudi destekli güçlerden 3 binden fazla kayıp
03 Kasım 2026 20:21
Yemen ordusu Suudi güçlerinin silah depolarını vurdu
03 Kasım 2026 20:18
