Abdulmehdi’nin uyarısı gerçek oluyor; Irak siyasi krizin eşiğinde

img
Abdulmehdi’nin uyarısı gerçek oluyor; Irak siyasi krizin eşiğinde YDH

Ekim ayında başlayan gösterileri gerekçe göstererek Başbakan adil Abdulmehdi’yi istifaya zorlayan Iraklı siyasiler yeni hükümeti kurmakta zorlanıyor.




YDH- Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yeni başbakanı görevlendirmesi için tanınan anayasal süre sona doğru yaklaşırken, meclise gönderdiği resmi yazıda ‘en büyük meclis grubunun’ belirlenmesini talep ederek topu parlamentonun sahasına attı.

Adil Abdulmehdi, başbakanlıktan istifa etmeden önce sokak gösterilerini kışkırtarak kendisini istifaya çağıran siyasilere yeni bir başbakan ve kabine üzerinde uzlaşmaya varılmadan istifa etmesinin ülkede yönetim boşluğuna ve siyasi krize neden olacağı uyarısını yapmıştı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Meclis Başkanlığı’na gönderdiği resmi yazıda, ‘en büyük meclis grubunun’ belirlenmesini talep etti. 

Irak resmi haber ajansı INA, yayınladığı haberde, Cumhurbaşkanı Salih’in masasında birden fazla adayın isminin bulunduğu iddia etmişti. Haberde ayrıca aday listesinde göstericilerin adayı olarak Yargıç Raid Cuhi’nin ismi zikredilmişti.

Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu’nun meclisin en büyük grubu olarak başbakan adayı sunma hakkından feragat etmesi söz konusu sürecin daha da karmaşık bir hale dönüşmesinde etkili oldu.

Sairun Koalisyonu Milletvekili Faysay el-Umeyri, yaptığı açıklamada, Sairun olarak Cumhurbaşkanı Salih’e gönderdikleri yazıda meclisin en büyük grubu olarak başbakan adayı sunma hakkından feragat ettiklerini bildirdiklerini belirterek, ‘en büyük grubun halk olduğunu’ vurguladı.

Irak’ın eski Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu ile Sairun Koalisyonu, dün yaptıkları açıklamada, parti mensubu bir ismin aday gösterilmesine karşı olduklarını ilan etti. 

Bu açıklama, Nuri el-Maliki liderliğindeki Dava Partisi ve Kanun Devleti Koalisyonu ile Fetih Koalisyonunun desteklediği Muhammed Şiya es-Sudani’nin başbakanlık koltuğuna oturacağı yönünde artan haberlerin ardından geldi.

Anayasanın 81’inci maddesi, cumhurbaşkanına, geçici hükümeti yönetecek isim belirleninceye kadar başbakanlık koltuğuna oturma hakkı tanıyor.

Hikmet Hareketi Lideri Ammar el-Hekim ise, krizin aşılması için kararın Iraklıların iradesiyle verilmesi gerektiğini ifade etti.

Hekim, açıklamasında, “Bazı ajans ve haber sitelerinde, Iraklı partilerin dışardaki taraflardan Irak'ın içişlerine karışmalarını ve ulusal kararına katılmalarını istediği yönünde talihsiz açıklamalar ve haberler görüyoruz” dedi.