Irak'ta Amerikan askerlerini hedef alan saldırıların Washington'u bir çıkmazın içine soktuğu bildirildi.
YDH- Press TV’nin haberine göre Amerikalı yetkililerin Irak'taki askeri ve diplomatik tesislerine yönelik saldırılardan endişe ettiği ve muhtemel saldırılar hakkında her gün rapor aldıkları bildirildi.
Washington Post'a konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililer, Irak'taki milislerin Amerikalılarasaldırma konusunda giderek daha cesurlaştıklarını, Irak'taki askeri üslere yapılan roketli saldırıların sıklaştığını ve artık gündüz de saldırı gerçekleştirildiğini belirtti.
Ellerinde herhangi bir delil olmayan Amerikalı yetkililer saldırılardan İran destekli grupları sorumlu tuttu.
Öte yandan Amerikalıların Irak'taki güvenlik ve nüfuzlarını tehlikeye atmadan muhtemel saldırıları nasıl engelleyebilecekleri üzerinde durdukları; ancak henüz bir karar veremedikleri kaydedildi.
Washington Post'un haberine göre, Taci üssüne düzenlenen ve bir İngiliz ve iki Amerikalı personelin ölümü ile sonuçlanan saldırıya karşılık olarak Bağdat'ın çevresindeki Haşd Şaabi hedeflerinin vurulmasının ardından ABD yönetimi, milisleri başka saldırılardan caydırmak için ne yapabileceğini tartışıyor.
Gazeteye göre Washington, Irak yönetimine saldıranları tespit edip cezalandırması konusunda baskı yapamıyor. Diğer yandan Irak ordusunun, ABD'nin Haşd Şaabi'ye yönelik saldırılarını kınadığına dikkat çekiliyor.
ABD'nin son saldırılarının ardından, Amerika'nın askeri ve diplomatik tesislerini hedef alan en az dört roket saldırısının yapılmış olması, Washington'u ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanacak yeni bir saldırının an meselesi olduğu endişesine sevk etti.
Donald Trump yönetiminin buna cevaben İran Devrim Muhafızlarının İran ve Suriye'deki hedeflerini vurmayı düşündüğü; ancak bunun çatışmaları daha fazla körüklemesinden korktukları için vazgeçtikleri bildirildi.
Ayrıca ABD'nin, Taci üssüne yapılan saldırıda İran'ın rolü olduğu konusunda İngiltere’yi inandıramadığı ve Haşdi Şabi'ye karşı saldırıya katılma konusunda ikna edemediği belirtiliyor.
Washington Post'un haberine göre Irak'taki milislerin saldırılarının artması, ABD'nin bu ülkedeki pozisyonunu etkilemeye başladı. Fazladan asker ve Patriot gibi füze savunma sistemlerinin Irak'a konuşlandırılma kararı da bunun bir göstergesi.
Diğer yadan, milislerin saldırı tehdidi sonucu ABD'nin müttefiki olan ülkeler askerlerini Suriye ya da Kuveyt'e veya Irak'taki daha büyük üslere kaydırdı.
Son olarak Irak hükümeti, Covid-19 krizi sebebiyle ortak askeri eğitimleri askıya alması sonucu ABD'nin askeri eğitmenleri Irak'tan çektiği ifade ediliyor.