Lübnan hükümetsizlik çıkmazında

img
Lübnan hükümetsizlik çıkmazında YDH

Hassan Diyab hükümetinin Beyrut patlamasından sonra istifa etmesi sebebiyle hükümetsiz kalan Lübnan’da dış müdahaleler sebebiyle hükümet kurma süreci de çıkmaza girdi.




YDH- Geçtiğimiz yıl 29 Ekim’de istifa eden Saad Hariri, yeniden başbakan olmak için şartlar öne sürerken Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Hariri’nin başbakanlığı konusunda henüz bir müzakere sürecinin başlamadığını bildirdi.

El Ahbar’ın haberine göre Saad Hariri’nin başbakanlığa dönmesi yönündeki çabalarda ön görüşmeler yapılırken Saad Hariri de başbakanlığa dönüş konusundaki şartlarını ortaya koydu.

Hariri içeride yönetimi istediği şekilde belirlemek dışarıda ise Suudi Arabistan’ın desteğine sahip olmak istiyor; bununla birlikte Riyad şu an için Saad Hariri konusunda sessizliğini koruyor.

Kendi içinde de çelişkiler yaşayan 14 Mart cephesinde Velid Canbolat ve Semir Caca ittifakı yok olurken, Lübnan Kuvvetleri adlı grubun Lideri Semir Caca, halk gösterileriyle uğraşmamak için hükümete katılmayabileceğini söyledi.

Ancak İlerici Sosyalist Parti Lideri Velid Canbolat, çıkarına olan her türlü ittifakta yer almaktan yana olduğunu göstererek Meclis Başkanı Nebih Berri’ye Hizbullah’la karşı karşıya gelmek istemediğini söyledi.

Öte yandan bazı 14 Martçı liderler, erken seçim dosyasının kapanmasıyla birlikte başka bir manevraya başladı ve Beyrut Limanının patlaması konusunda uluslararası bir soruşturma talep ettiler. BM Genel Sekreterine başvuruda bulunan 14 Martçılar, BM’den Lübnan yargısı yerine araştırma yapmasını, uluslararası toplumdan da ekonomik krizin çözümü için tarafsız bir hükümet kurmasını talep ettiler.

El Ahbar’ın haberine göre Beyrut limanı patlamasıyla ilgili olarak uluslararası araştırma talep eden 14 Martçılar, bununla kurulacak hükümet konusunda müzakere şartlarını iyileştirmeyi hedefliyor. 

Buna karşın daha önce Lübnan yargısının egemenliğinin korunması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili kararın yalnızca Lübnan halkının isteğiyle verileceğini ve bunun da dünyadaki ülkelerin teknik yardımına ve araştırmasına dayanmaksızın olmayacağını söyledi. 

Gazeteye görüş veren konuyla ilgili taraflar, Lübnanlıların Liman patlaması konusunda da eski Başbakan Refik Hariri suikastı sonrası yaşanan uluslararası mahkeme tecrübesini yeniden yaşamak istemediklerini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un İran ve Rusya devlet başkanlarıyla Lübnan konusunda yaptığı telefon görüşmelerini ve Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri Cubran Basil'le yaptığı görüşmeyi hatırlatan el-Ahbar gazetesi, Macron'un Saad Hariri'nin başbakanlığında yeni bir hükümetten yana olduğunu belirtti.