Beşşar Esed’in eski yardımcısı siyasi arenaya geri dönüyor

img
Beşşar Esed’in eski yardımcısı siyasi arenaya geri dönüyor YDH

Suriye'nin eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in iktidarının son yıllarında uzaklaştırılan Faruk Şara’nın siyasi arenaya dönüşü, yeni Suriye'deki potansiyel rolü hakkında soru işaretleri yaratıyor.




YDH- Suudi el-Arabia kanalının  bildirdiğine göre, Suriye’deki yeni rejimin fiili yöneticisi Colani, Suriye eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in hükümetinin son yıllarında siyaset sahnesinden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı yardımcısı Faruk Şara ile bir araya gelerek Şara’yı ulusal diyalog konferansına katılmaya davet etti.

Suriye'nin eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in iktidarının son yıllarında, özellikle de 2011'den bu yana siyaset sahnesinden çekilen eski Cumhurbaşkan Yardımcısı Faruk Şara'nın ismi yeniden ön plana çıktı.

Faruk Şara’nın kuzeni Mervan Şara, Agence France-Presse'e yaptığı telefon görüşmesinde “Suriye'deki yeni yönetimin Faruk Şara'yı yakında düzenlenecek ulusal bir konferansa katılmaya davet ettiğini” söyledi ve ekledi:

“Daveti seve seve kabul etti. Tesadüfe bakın ki Faruk Şara en son 2011'de Ulusal Diyalog Konferansı'na katılmıştı ve bundan sonra ilk kez önümüzdeki Ulusal Diyalog Konferansı'na katılacak.”

Ailenin şecerecisi olduğunu söyleyen Mervan, Colani ile Faruk Şara arasında uzaktan bir akrabalık bağı olduğuna dikkat çekerek şunları iddia etti:

“Biz aslında tek bir aileyiz ve Colani'nin büyükbabasının erkek kardeşi Faruk'un teyzesiyle evli.”

Sözlerine şöyle devam etti:

“Kuzenim şu anda, Beşşar'ın 2000'den bugüne kadar olan tüm yönetim dönemini anlatan bir kitap yayınlamaya hazırlanıyor.”

Suriye siyasetinin etkili isimlerinden biri olarak kabul edilen 1938 Dera doğumlu Faruk Şara, diplomatik kariyerine 1970'lerde başladı.

Deneyimli siyasetçi 1984'ten itibaren merhum başkan Hafız Esed döneminde dışişleri bakanı olarak görev yaptı ve oğlu Beşar 2000'de iktidara geldiğinde de bu görevde kaldı.

2006'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atandı ve Esed karşıtı protestoların patlak vermesinden aylar sonra 2011'de Şam'daki Sahara Otel'de düzenlenen ulusal diyalog konferansına başkanlık etti.

Konferans sırasında çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması çağrısında bulunan açıklamalar yapan Şara, daha sonra uzun bir süre siyaset sahnesinden ve kamuoyunun dikkatinden kayboldu.

Şarkul Avsat’a göre, Faruk Şara, Esed'in protestolara yaklaşımıyla ilgili farklılıklarını kamuoyuna açıklayan tek yetkiliydi.

Aralık 2012'de Lübnan gazetesi el-Ahbar'a verdiği bir röportajda Esed'in “nihai zafere ulaşana kadar meseleleri askeri yollarla çözme arzusunu gizlemediğini” söyledi.

Krizden çıkış için bir geçiş dönemi üzerinde anlaşılması halinde Esed'in olası halefi olarak adı geçmişte defalarca gündeme gelen Faruk Şara, bölge ülkeleri ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de dahil olduğu “tarihi bir çözüm” çağrısında bulundu.

Şara Temmuz 2013'te iktidardaki Baas Partisi'nin bölgesel liderliğinden alındı.