Taliban heyeti Pencşir’e gitti
Taliban’dan bir heyet, Afganistan Ulusal Direniş Lideri Ahmed Mesud’la müzakere için Pencşir iline gitti.
YDH- Fars haber ajansının bildirdiğine göre Ahmed Mesud’a yakın bir kaynak, Taliban’dan bir heyetin Pencşir’e geldiğini söyledi.
Taliban kültür komisyonuna mensup bir kaynak da Taliban’dan bir heyetin Ahmed Mesud’la ve diğer siyasi liderlerle görüşmek için Pencşir’e gittiğini doğruladı.
Söz konusu kaynak, her iki tarafın da müzakereler konusunda çok ciddi olduğunu belirterek Pencşir sorununun barışçı bir şekilde çözüleceğini söyedi.
Taliban Kültür Komisyonu Üyesi Müftü Enamullah Semengani de Taliban heyetinin Ahmed Mesud ve Pencşir meselesinde rolü olan diğer liderlerle görüşeceğini sorunun çözümü için yoğun bir çaba gösterildiğini söyledi.
Taliban heyetinin müzakere için Pencşir’e gitmesinden önce taraflar, birbirlerine karşı askeri seçenek tehdidinde bulunmuştu.
Ülkeden kaçan eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin yardımcısı olan Emrullah Salih, Twitter’daki kişisel hesabından Taliban’ın Enderab’a gıda girmesine izin vermediğini ve kentte durumun vahim olduğunu söyledi.
Taliban ise Emrullah Salih’in iddialarını yalanladı ve Enderab’a giden tüm yolların açık olduğunu belirtti.
Öte yandan Afganistan Yüksek Uzlaşma Konseyi Üyesi Abdullah Abdullah’a yakın bir kaynak, Taliban liderleriyle muhtelif görüşmelerin devam ettiğini ancak şimdiye kadar yeni hükümetin hangi esaslar üzerine kurulacağı gibi temel konulara girilmediğini söyledi.
Ahmed Mesud, Taliban’ın Pencşir’e silahla girmeye çalışması halinde ili son kişiye kadar savunacaklarını söylemişti.
15 Ağustos’ta başkent Kabil’e giren Taliban’ın, şu an Afganistan’ın sadece Pencşir bölgesinde kontrolü bulunmuyor.
İlgili Haberler
Pakistan’dan ABD ve İran’a yeniden müzakere çağrısı
03 Eylül 2026 01:53
Şi Cinping’den Ortadoğu için yeni güvenlik mimarisi çağrısı
02 Eylül 2026 19:42
Taliban ABD sermayesini Afganistan’a davet etti
31 Ağustos 2026 21:11
Çin petrol rezervleriyle küresel krizlere karşı koruma sağlıyor
29 Ağustos 2026 15:08
