Amerika’dan Irak’a 2 bin asker
Daha önce Irak’taki muharip askerlerini çekeceğini açıklayan Amerikan rejiminin 9 aylığına Irak’a 2 bin asker konuşlandırdığı bildirildi.
YDH- Middle East Eye’ın New York Times gazetesine dayandırdığı haberine göre Amerikan rejimi Irak’taki askeri görevlerine son verme planı açıklamasına rağmen şu an Irak’a 2 bin asker konuşlandırıyor.
Haberde Amerikan ordusu 4. Piyade Tümenine bağlı bu askerlerin 9 ay süreyle Louisiana ordusu Ulusal Muhafız Piyade Tugayı Muharebe birliğinin yerini alacağı bildirildi.
Colorado’da yayımlanan Gazette adlı yerel bir gazetenin haberine göre ise bu askerler güvenliği sağlamak, koruma sağlamak, Irak güvenlik güçlerine, yardım etmek ve danışmanlık yapmak, saldırılara karşı hava savunması yapmak gibi görevler üstlenecek.
Mieddle East Eye’a açıklamada bulunan Pentagon Sözcüsü Jessica McNulty, Dördüncü Piyade Tümeni biriminin ayrılan bir birimi rahatlatmak için konuşlandırılmasının, "birliklerin normal rotasyonunun bir parçası" olduğunu söyledi.
Irak Parlamentosu 2020 yılında başta Amerikan güçleri olmak üzere Irak’taki tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması yönünde bir karar almış; Irak Başbakanı Mustafa Kazımi de bu yıl Amerika’ya yaptığı ziyarette IŞİD’le mücadelede Irak ordusunun yeterli olduğunu söylemişti.
Amerikan Başkanı Joe Biden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşmesi sonrasında Irak’taki Amerikan askerlerinin muharebe görevinin sona erdiğini belirterek bu yıl sonuna kadar Irak’taki muharip birliklerin çekileceğini açıklamıştı.
İlgili Haberler
İran’dan Irak’a siber güvenlik iş birliği teklifi
31 Ağustos 2026 20:38
Irak, koalisyon güçlerinin ülkede kalmasını reddetti
31 Ağustos 2026 17:27
Irak Başbakanı Zeydi yolsuzluğu ihbar edenlere ödül yasasını işletiyor
29 Ağustos 2026 15:04
Irak’tan SDG-HTŞ arasındaki anlaşmaya destek
28 Ağustos 2026 20:28
