Lübnan, enflasyonda dünya birincisi

img
Lübnan, enflasyonda dünya birincisi YDH

Hizbullah’ın uyarılarını dikkate almayan hükümetler sebebiyle Lübnan’ın yıllık enflasyon oranında Zimbabve ve Venezuela’yı geçerek dünya birincisi olduğu bildirildi.




YDH- Bloomberg’in haberine göre mali durumu giderek kötüleşen Lübnan'ın yıllık enflasyon oranı, Zimbabve ve Venezuela'yı geçerek Bloomberg tarafından takip edilen tüm ülkelerin üstüne yükseldi.

Lübnan Merkezi İstatistik Kurumuna göre, tüketici fiyat endeksi geçen yıla kıyasla Ağustos ayında yüzde 137.8 arttı. Bu rakam temmuz ayında ise yüzde 123.4’tü.

Habere göre tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 10.25 artarken, gıda fiyatları da geçen bir ayda yüzde 20.82 arttı. 

Bloomberg, haberinde Lübnan’daki enflasyon oranının son iki yılda yaşanan mali ve ekonomik kriz sebebiyle kontrolden çıktığını ve politikacıların enflasyonun etkisini azaltmak için çok fazla bir şey yapamadığını bildirdi. 

Krizin asıl sebebi ABD’nin Lübnan’ı hükümetsiz bırakması

Lübnan, Amerika’nın doğrudan müdahaleleri sebebiyle yaşadığı siyasi krizden dolayı neredeyse iki yıldır hükümetsiz yönetiliyor.

2018 seçimlerini Hizbullah liderliğindeki 8 Mart ittifakı kazanmıştı. Amerika ve Suudi Arabistan 8 Mart ittifakının belirleyici olduğu hükümetteki Hizbullah etkisini kırmak için, 2019 yılının ekim ayında Lübnan’da destekledikleri grupları sokaklara dökmüştü.

Saad Hariri hükümetinin İletişim Bakanı Muhammed Şukayr’ın Whatsupp uygulamasından vergi alma kararı hükümet karşıtı protestoların başlamasına gerekçe oluşturmuş ve Başbakan Saad Hariri, kendi partisinin üyesi olan İletişim Bakanını görevden alıp vergi kararını iptal etmek yerine başbakanlıktan istifa ederek Lübnan’ı hükümetsiz bırakmıştı.  

Hizbullah, protestocuların taleplerine hak vermekle birlikte Lübnan’da hükümet kurma sürecinin uzun zaman aldığını hatırlatarak hem Saad Hariri’den istifa etmemesini ve ülkeyi hükümetsiz bırakmamasını istemişti.

2019 yılının ekim ayında Saad Hariri’nin, 2020 yılının ağustos ayında da Hassan Diyab’ın başbakanlıktan istifa etmesi sebebiyle Lübnan üç yıldır ciddi bir siyasi kriz yaşıyor ve hükümetsiz yönetiliyor.

Lübnan lirası, yaklaşık olarak yüzde 90 oranında değer kaybederken Lübnan halkının dörtte üçü de yoksulluğa sürüklendi.

Hariri’nin istifasından sonra kurulan hükümetin başbakanı Hassan Diyab da Beyrut limanında meydana gelen patlamadan sonra düzenlenen gösteriler sebebiyle istifa etmiş; Hizbullah’ın ülkenin hükümetsiz bırakılmasından doğacak sorunlar konusundaki uyarıları dikkate alınmamıştı.

Hassan Diyab’ın istifasından 13 ay sonra Lübnan’da geçtiğimiz hafta Necib Mikati’nin başbakanlığında yeni bir hükümet kurulabildi. 

Dolar milyarderi Necib Mikati’nin Uluslararası Para Fonu ile Hassan Diyab hükümeti döneminde başlatılan ancak istifadan sonra kesilen görüşmeleri yeniden başlatacağı bildiriliyor.