Irak Yüksek Seçim Kurulu, yoğun itirazlara neden olan 10 Ekim seçimlerinin kesin resmi sonuçlarının açıklanacağı zamanı duyurdu.
YDH- ISNA haber ajansının bildirdiğine göre Irak Yüksek Sesim Kurulu, 10 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerin kesin resmi sonuçlarının bu hafta sonuna kadar açıklanabileceğini bildirdi.
Irak Yüksek Seçim Kurulu basın ve halkla ilişkiler yetkilisi İmad Cemil Muhsin, Irak yargısının seçim sonuçlarına yapılan yaklaşık 1430 civarında şikayeti incelemeyi sürdürdüğünü ve incelemelerin önümüzdeki saatlerde tamamlanabileceğini söyledi.
İmad Cemil Muhsin, “Böylece Yüksek Seçim Kurulu kendi görevini yerine getirmiş oluyor. Şu an seçim sonuçlarının açıklanması ve kazanan adayların isimlerinin ilanı için hazırlıklar sürüyor. Bunlar muhtemelen hafta sonu açıklanacak” dedi.
İncelenen şikayetler sonunda Erbil, Neyneva, Kerkük, Bağdat ve Basra’da ilk sonuçlarda değişiklik olduğunu belirten İmad Cemil Muhsin, bu değişikliğin de sandıklardaki oyların Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesi sebebiyle yaşandığını söyledi.
Aynı Iraklı yetkili geçen hafta resmi haber ajansı INA’ya yaptığı açıklamada “İlk açıklanan sonuçlara yönelik itirazların sonuçları büyük ölçüde etkiledi; çünkü Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilen sandıklar, bası siyasi partilerin sandalye sayısını değiştiriyor” demişti.
Başta Halk Seferberlik Güçleri’nin siyasi kanadı olarak nitelenen Fetih İttifakı olmak üzere çok sayıda siyasi grup, seçim sonuçlarına itiraz ederken, 73 sandalye kazanarak 10 Ekim seçimlerinin galibi olan Sadr grubu ise seçim sonuçlarına itiraz eden siyasi gruplara “sonuçlara teslim olun” çağrısı yaptı.
Sadr grubu liderlerinden İsam Hüseyin, seçim sonuçlarına itiraz eden siyasi grupların seçimlerde hile yapıldığı iddialarını destekleyebilecek hiçbir kanıt sunamadığını iddia ederek, herkesin seçim sonuçlarına teslim olması gerektiğini söyledi.
10 Ekim’de yapılan Irak genel seçimlerinin açıklanan sonuçlarına göre Sadr grubu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Meclis Başkanı Muhammed Halbusi liderliğindeki Sünni ‘Tekaddum’ ittifakı ve Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakı 30’un üstünde sandalye kazanarak seçimlerin galibi olurken Sadr grubu dışındaki Şii partileri, KDP dışındaki Kürt partileri ve Tekaddum ittifakı dışındaki Sünni partileri önceki seçimlerde kazandıkları sandalyelerin büyük bölümünü kaybetti.