Batı Sahra, Fas’la İsrail arasında krize neden oldu

img
Batı Sahra, Fas’la İsrail arasında krize neden oldu YDH

Fas krallığının, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar nedeniyle ırkçı İsrail rejiminin Rabat’ta elçilik açmasını ertelediği bildirildi.




YDH- İspanyolca yayın yapan Ecsaharaui gazetesinin haberine göre Fas, ırkçı İsrail rejimi ile Batı Sahra konusunda yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle ırkçı rejimin elçilik açmasını erteledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı Filistin’in coğrafi olarak dahi tasfiyesini öngören “Yüzyılın Anlaşması” planını açıklamasından sonra Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan’dan ile birlikte Fas da ırkçı İsrail rejimi ile ilişkilerini normalleştirme kararı almıştı.

Son dönemde Batı Sahra meselesi yüzünden iki taraf ilişiklerinde soğukluk yaşandığının belirtildiği haberde Fas Kralı 6. Muhammed’in Rabat’ta büyükelçi olarak bulunan İsrailli diplomat David Govrin’i kabul etmediği bildirildi.

Habere göre Fas Kralı 6. Muhammed, geçen pazartesi günü Rabat’ta “olağanüstü tam yetkili büyükelçiler” olarak güven mektuplarını sunan çok sayıda ülke büyükelçisini kabul ettiği belirtilerek aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, Umman Sultanlığı, Şili, Norveç, İngiltere, Mısır, Ürdün, Belçika, Senegal, Hindistan ve Kazakistan'dan onlarca ülkenin büyükelçilerini kabul etti.

Ancak Fas kralı, kendisini İsrail'in Rabat büyükelçisi ve irtibat bürosu müdürü olarak tanıtan İsrailli diplomat David Govrin'i kabul etmedi.

Fas Kralı 6. Muhammed’in aralık ayında büyükelçiliğin açılışını zaten kabul ettiğinin hatırlatıldığı haberde Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa Bitas’ın haftalık basın toplantısında kralın ırkçı İsrail rejimi elçisini neden kabul etmediğine açıklık getirdiği belirtildi.

Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa Bitas konuyla ilgili olarak “Ülkemiz, elçilikler konusundaki tüm protokolleri içeren Viyana Sözleşmesine saygı duyuyor” demekle yetindi.

Hükümet sözcüsünün bu açıklamasının kralın ırkçı İsrail rejimi elçisini neden kabul etmediği konusunu daha da belirsiz bıraktığını belirten gazete, ırkçı İsrail rejiminin Fas’ın Batı Sahra’daki egemenliğini tanıma konusunda isteksiz davrandığını, bunun Fas’ı öfkelendiğini bu yüzden de iki taraf arasındaki soğukluğun artabileceğini bildirdi.