İşgalci Amerikan rejiminin “Sezar” yaptırımları Suriye ekonomisini felç ederken Birleşmiş Milletler Suriye’de 14.6 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu açıkladı.
YDH- Rusya’nın Arapça yayın kuruluşu Rusya el-Youm’un haberine göre Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Koordinasyon Bürosu tarafından yayımlanan raporda Suriye’deki ailelerin yüzde 76’sının temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğunu bildirdi.
2011’den beri uluslararası yaptırımlara maruz kalan Suriye’de işgalci Amerikan rejiminin uygulamaya koyduğu Sezar yasası yaptırımları ekonomik hayatı çökme noktasına getirdi.
Amerika’nın Sezar yasası yaptırımları dışında işgali altında tuttuğu Suriye topraklarındaki petrolü ve tahılı Irak Kürdistan Bölgesi’ne taşıyarak kaçakçılık yapması da Suriye halkının temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmasını güçleştiriyor.
Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan raporda, Suriye içerisindeki mültecilerin yüzde 37’sinin de insani yardıma muhtaç olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Koordinasyon Bürosu tarafından yayımlanan raporda 2021 yılının ocak ayı öncesine kadar mülteci durumuna düşmeyen veya mülteci olup da daha sonra kendi bölgelerine dönen kişilerin de temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı vurgulandı ve bu durumun Suriye’deki insani krizin genişlemekte olduğunun bir göstergesi olduğu ifade edildi.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Koordinasyon Bürosu Başkan Yardımcısı Mark Katz, Suriye’de insani felaketin krizin başladığı günden bu yana en yüksek düzeyde olduğunu söyledi ve “BM ve ortaklarının insani yardımları her ay 7 milyon kişiye ulaşıyor; ancak bu konuda daha büyük desteğe ihtiyaç var” dedi.
Uluslararası yaptırımlar, Amerika’nın tek taraflı uyguladığı Sezar yasası yaptırımları ve Suriye petrolü ile tahılını yağmalaması, savaşın sonra erdiği bölgelerde hayatın normalleşmesini engelliyor.